Hlavní obsah

Zrušení zvýhodnění stravenek pocítí hlavně menší firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většiny podniků a firem se případné zrušení daňového zvýhodnění stravenek nedotkne. Velké firmy obvykle mají vlastní jídelny, kde se jejich zaměstnanci mohou stravovat. Mimo toho podniky, které stravenky poskytují, je považují za zásadní zaměstnanecký benefit a většinou je chtějí pro své zaměstnance zachovat anebo nahradit jinou formou příspěvku na stravování.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stravenky nejsou zaměstnanci v ČR vnímány jen jako příspěvek na stravu, ale jako výrazný benefit k jejich práci.

Článek

Poslanecký návrh na zrušení daňové podpory stravenek v pondělí podpořila vláda. Návrh, pod kterým je spolu s řadou poslanců ODS podepsán i předseda vlády, ruší daňovou uznatelnost příspěvků zaměstnavatele na stravenky. Opozice, odbory, zaměstnavatelé i hostinští se záměrem nesouhlasí.

Největší zaměstnavatel v zemi, České dráhy, poskytuje stravenky zhruba polovině z 40 000 zaměstnanců. "Pokud by došlo ke zrušení daňového zvýhodnění stravenek, budeme zvažovat, jakou alternativu našim pracovníkům nabídneme," uvedl mluvčí drah Ondřej Kubala.

Ke stravenkám zavazují i kolektivní smlouvy

Společnosti ČEZ, ale například i České aerolinie nebo Skanska, nabízejí závodní stravování; stravenky dávají jen omezenému okruhu pracovníků, kteří pracují na nočních směnách nebo v terénu. Pokud by ovšem bylo daňové zvýhodnění zrušeno, firmy chtějí stravenky nebo jejich obdobu nabízet nadále.

"Ve vazbě na platnou kolektivní smlouvu zajistíme stravování prostřednictvím stravovacích poukázek pro vybrané zaměstnance i nadále," řekl například mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Stravenky hodlá za stejných podmínek poskytovat nadále zaměstnancům i většina podniků na jihu Moravy. Ztrátu, která jim vznikne, hodlají doplácet ze svého. Například u společnosti Student Agency by to mělo činit podle majitele Radima Jančury dva miliony korun ročně.

Chystané zrušení daňového zvýhodnění stravenek se prakticky nijak nedotkne ani velkých jihočeských firem. Většina má vlastní jídelny, například Madeta, Robert Bosch, E.ON, ČZ či Jaderná elektrárna Temelín.

Stravenky budou rušit spíše menší firmy

Na stravenky tak zaměstnancům připlácejí především menší firmy. Zrušení daňového zvýhodnění stravenek připraví zřejmě o tuto výhodu zaměstnance v Libereckém kraji, kde se nenachází tolik velkých podniků jako v jiných regionech ČR. Podle Milana Šubrta z liberecké asociace samostatných odborů nabízí v kraji zaměstnancům stravenky zhruba 80 procent firem.

"Pokud by ale nemohly náklady na ně odečíst z daní, většina z nich by je zrušila," řekl Šubrt, jehož asociace zastupuje v kraji zaměstnance více než 70 podniků. ČTK to potvrdil například i majitel sklárny v Harrachově na Semilsku. Zrušit stravenky hodlá i ostravský výrobce kol pro osobní automobily Hayes Lemmerz Alukola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám