Hlavní obsah

Uklízečky odměny nedostávají, šéfové ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen několik málo procent uklízeček, pokladních, pracovníků ostrahy a pomocných dělníků dostalo loni k platu odměnu. Naopak odměny dostává více než polovina specialistů a vrcholových manažerů hlavně ve finančnictví a telekomunikacích. Vychází to z průzkumu společnosti Merces, do něhož přispělo přes 80 000 lidí z celé ČR.

Článek

"Zatímco odměny si připsala více než polovina ředitelů škol, učitelé jsou na tom mnohem hůře, odměněna byla jen necelá pětina. A co víc, jejich celkové odměny dosahují dvou třetin průměrného učitelského platu, což je jeden z nejnižších podílů mezi všemi 265 sledovanými profesemi," uvedl Dalibor Jakuš, jednatel společnosti, která webový průzkum provozuje.

Na chvostu tabulek odměn jsou i policisté

Podobně špatně jsou na tom policisté. Pouze 18 procent z nich dostalo loni odměnu. A ta v průměru nedosáhla ani jedné poloviny platu. To řadí policisty na samotný chvost všech profesí.

"Nelze však říct, že by měli nejhorší platové podmínky, s průměrnou mzdou na úrovni 28 000 Kč jsou na konci druhé pětiny všech 265 profesí. Zmíněné uklízečky jsou na tom opravdu nejhůře, jejich průměrná mzda činí 9500 Kč. Přitom jen čtyři procenta z nich dostala v roce 2007 ke své mzdě i odměny, upozornil Jakuš.

Manažeři - nejvyšší mzdy plus nejvyšší odměny

Naopak nejlépe si prý vedou vrcholoví manažeři. Nejenže mají nejvyšší průměrné mzdy (od 60 000 výše), ale dostávají k platu i nejvyšší roční odměny. Například marketingoví ředitelé si loni přišli až na 490 procent svých průměrných platů, tedy 300 000 Kč.

Mezi vrcholové manažery se výší odměn dostali pouze realitní makléři. Celkem pětina z nich brala v průměru 490 procent průměrné mzdy, která je ale výrazně nižší než ohodnocení členů top managementu.

Reálně nejnižší odměny dostali v loňském roce knihovníci, uklízečky, poštovní doručovatelé, vychovatelé, pracovníci ostrahy a učitelky v mateřských školkách. Tyto profese braly jenom zhruba 12 000 Kč. Zmínění policisté a učitelé dostali v průměru navíc pouhých 13 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám