Hlavní obsah

V práci se vyplatí udržet nervy na uzdě

Kariéra, E. Straka

V zaměstnání je člověk vystaven velkému množství stresujících událostí, které mohou vést k rozčilení. Ať už je to nová a naprosto zbytečná směrnice, nefungující počítač, neschopnost jeho kolegů nebo třeba šéfova arogance. Od výbuchu emocí ho pak často dělí jen ta jediná příslovečná kapka. Než se ale do takového „praní špinavého prádla“ dáte, zkuste se zamyslet, zda je to opravdu nevyhnutelné.

Článek

Určitě není dobré v sobě svoji nespokojenost dlouhodobě dusit. Stačí mít jen na paměti, že říct se dá vše, ale vždy je to také možno několika způsoby. Pokud jste pevně přesvědčeni, že pravda je jen jedna, můžete se snadno spálit.

Pravda, o níž vy osobně nepochybujete, je totiž jen tou vaší subjektivní. Ostatní ji mohou mít úplně jinou. Je tedy nasnadě, že kritika, založená pouze na té „vaší“ pravdě, vám může celkem snadno uškodit. Abyste se tomu vyhnuli, je dobré použít při tom alespoň minimum ze základů diplomatického jednání.

Konflikty je lepší řešit v klidu v ústraní

Není dobré dávat zbytečně na odiv svoji zaujatost, dvojnásob, máte-li další publikum. V projevu byste se měli vyvarovat především dogmatických výrazů jako „nikdy, nikdo, všichni, vždy...“ apod. Pokud jste s někým nespokojeni, rozhodně není důvod projevit nelibost tím, že do něj pustíte před ostatními kolegy. Je mnohem lepší s dotyčným člověkem zajít třeba na kávu a v klidu probrat, co a jak.

Nevybíravá, sžíravá a především zbytečně hlasitá kritika může mít za následek nejen to, že se vám kolegové začnou vyhýbat, ale také to, že se vaši nadřízení začnou zabývat myšlenkou, jak se vás co nejrychleji zbavit.

Pokud si i přesto stále myslíte, že nejlepší je nespokojenost projevovat veřejně a natvrdo, počítejte s tím že vám ji vaše okolí při nejbližší příležitosti naservíruje i s úroky. Pokud se diplomacii rozhodnete používat, brzy zjistíte, že lidé spíše ocení méně konfliktního člověka s nadhledem, než okázalého „ranaře“, který dokáže pouze kritizovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám