Hlavní obsah

Lidem s handicapem vrací práce chuť do života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Posledních šest let, kdy musel kvůli fyzickému postižení odejít do invalidního důchodu, Petra Lukáče nebavilo vůbec nic. Vyučený zahradník trávil celé dny hraním her na počítači. Pak se od kamaráda dozvěděl o nově vzniklém středisku sociální a pracovní terapie Asociace Trigon v Ostravě-Porubě. Díky práci v tomto středisku mladý muž znovu našel chuť žít.

Článek

"Teď na zahradě prořezáváme keře, hrabeme trávu, dáváme ji prostě do pořádku. A už se těším na jaro, kdy začneme s pěstováním kytiček a dalších rostlin. S lidmi, s nimiž tady pracuji, mi je dobře," říká Petr.

Středisko sociální a pracovní terapie Asociace Trigon zahájilo činnost v budově bývalých jeslí loni v září. Pomáhá lidem, kteří jsou ohrožení sociálním vyloučením, mentálně handicapovaní a s psychiatrickou diagnózou, uplatnit se v programech chráněných dílen a na otevřeném trhu práce.

"Od října loňského roku zde vznikly tři dílny, které v současnosti navštěvuje 37 klientů. Dalších tři sta lidí se s nabízenými možnostmi přišlo seznámit jednorázově," uvedla ředitelka asociace Olga Rosenbergerová.

Terapie nejen pro tělo, ale i duši

Lidé ve středisku získávají dovednosti v dřevařské, zámečnické, montážní a textilní dílně a také na zahradě. Jeho klientům je poskytována sociální rehabilitace i poradenství. Podařilo se zprovoznit i terapeutický klub.

V něm klienti hrají divadlo, kuželky, chodí plavat, učí se překonávat neočekávané situace, s nimiž se setkávají v běžném životě - při nakupování, v tramvaji nebo jiném dopravním prostředku a podobně.

Na vybudování střediska přispěla Evropská unie, stát i Moravskoslezský kraj. Objekt, ve kterém se středisko zabydlelo, je podle ředitelky starý a potřebuje kompletní rekonstrukci. "Byli bychom rádi, kdybychom v budoucnu sehnali peníze na výměnu oken a zateplení. Po stranách celého domu jsou terasy, které by se daly zastřešit, plánujeme také otevření multimediální učebny a další rozšíření činností," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám