Hlavní obsah

Otcové vychovávající děti nebudou mít nárok na předčasný důchod

PRAHA

Otcové vychovávající děti nebudou mít zřejmě ani po změnách důchodového systému nárok na dřívější odchod do penze. Shodla se na tom legislativní rada vlády. Její předseda Cyril Svoboda (KDU-ČSL) novinářům řekl, že změna by představovala veliké komplikace například v tom, z jaké doby by se mužům vdovcům či samoživitelům čas odchodu do důchodu vypočítával.

Článek

Kdyby otcové odcházeli do důchodu stejně jako jejich manželky, zatěžovalo by to podle něj příliš státní rozpočet. Návrh změn v důchodovém systému, které příští týden vládě předloží ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), počítá i s zkrácením nároků na předčasný odchod do důchodu pro matky.

Nárok na předčasný odchod budou mít jen ty, které vychovají dvě či více dětí, nyní může s předčasným odchodem do penze počítat i matka jednoho dítěte. Opatřením chce vláda podle Svobody vyjádřit to, že stát má zájem o vícečetné rodiny.

Návrh tak podle Svobody směřuje k tomu, aby se postavení žen a mužů ve společnosti srovnávalo. Nečas původně plánovat zrušit možnost dřívějšího odchodu do důchodu u žen, které vychovaly děti, úplně.

Hranice 65 let bez rozdílu pro všechny

Navrhoval, aby všichni odcházeli do penze v 65 letech. Koaliční lidovci však nesouhlasili. Podle dohodnuté verze reformy by ženy se dvěma dětmi měly dostat nárok odejít do starobního důchodu o rok dříve, trojnásobné a čtyřnásobné matky by si mohly odečíst dva roky a ty, které vychovaly pět a více potomků, by měly získat právo odejít na odpočinek o tři roky dříve než ostatní.

Nyní mohou odcházet do penze dřív všechny matky - ženy s jedním dítětem o rok a se dvěma dětmi o dva roky. U tří či čtyř dětí je to o tři a u pěti a více dětí o čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám