Hlavní obsah

V Poldi by měl vzniknout vědeckotechnický park za 10 miliard

KLADNO

Středočeský vědeckotechnický park, na jehož vybudování se podílejí pražské vysoké technické školy, by měl vzniknout do roku 2012. Rozsáhlý vědeckovýzkumný areál, jenž by mohl vyrůst v prostoru bývalé Poldi Kladno, bude financován až deseti miliardami korun z fondů EU. Park by měl poskytovat vývoj špičkovým hi-tech firmám i podporu začínajícím podnikatelům.

Článek

V současnosti jde o největší projekt pražských technických vysokých škol. Vedle ČVUT se ho účastní také Česká zemědělská univerzita a Vysoká škola chemicko-technologická. Trojice pražských technických univerzit představuje celkově 6000 zaměstnanců a vzdělává v současnosti přes 50.000 studentů.

V pondělí 4. února podepsali rektoři těchto škol Václav Havlíček, Jan Hron a Josef Koubek memorandum o porozumění, kterým chtějí deklarovat společný zájem na vybudování parku, uvedla Andrea Vondráková z ČVUT v Praze. Projektu se účastní i Středočeský kraj.

Hi-tech vývoj i podpora začínajících podnikatelů

Cílem výstavby je vytvořit vývojové centrum s kvalitní infrastrukturou a schopností plného zapojení do evropského výzkumného prostoru.

"Hlavní náplní parku bude vědeckovýzkumná činnost, technologický výzkum a vývoj v těsné spolupráci s technologickými a hi-tech firmami a transfer pokročilých technologií do praxe," uvedl prorektor ČVUT Jaroslav Kuba.Nedílnou součástí podle něj budou zejména malé a střední technologické firmy, pro které bude zajištěn potřebný servis a služby.

"Je snaha podporovat zde i začínající firmy formou podnikatelského inkubátoru. Současně bude park zajišťovat zázemí doktorandům a studentům aplikovaných oborů, kteří budou moci pracovat v těchto špičkových pracovištích na vědeckovýzkumných pracích," dodal prorektor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám