Hlavní obsah

Pohraniční policisté volí místo další služby raději civil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K výraznějšímu posílení stavu policistů ve vnitrozemí, se kterým se počítalo po zrušení pohraničních oddělení Policie ČR, zřejmě nedojde. Řada policistů raději zvolila odchod do civilu před nejistotou, která pro ně plynula z nástupu na nová, často velmi vzdálená pracoviště. Jen na jižní Moravě by mělo jít o polovinu z 500 policistů, kteří na hranicích sloužili.

Článek

Ve většině případů šlo navíc o policisty v tzv. "nejlepším služebním věku“, tedy s praxí v délce zhruba deset až dvanáct let. Pokud by jim byly vytvořeny odpovídající podmínky, mohli aktivně sloužit dalších deset až dvacet let a předávat přitom svým mladším kolegům i službou nabyté zkušenosti.

Pohraniční policisté si stěžovali i na přístup svých nadřízených. Ti jim údajně až do posledních týdnů před vstupem České republiky do schengenského prostoru, který s sebou přinesl zrušení jejich oddělení, nebyli schopni podat konkrétní informace o tom, jak a kde bude jejich kariéra pokračovat. Proto zvolili raději odchod do civilu.

Ztráta těchto zkušených policistů je o to bolestnější vzhledem k situaci, v níž se nachází personální stav české policie. Té schází do plného stavu zhruba 10 procent z celkového počtu asi 50 tisíc pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám