Hlavní obsah

ČR získá možnost omezit pracovní trh Bulharům a Rumunům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká vláda bude mít možnost v případě nutnosti omezit občanům Bulharska a Rumunska přístup na tuzemský pracovní trh. Podobná pojistka by se týkala i ostatních členských států a zemí, které do unie vstoupí v budoucnu. Počítá s tím novela zákona o zaměstnanosti, kterou včera s pozměňovacími návrhy Senátu schválila sněmovna. Nyní ji posoudí prezident.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) již dříve řekl, že české kabinety obecně podporovaly, podporují a dál chtějí podporovat volný pohyb pracovní síly. "Ale náš legislativní systém musí obsahovat určité pojistky," dodal.

Bulhaři a Rumuni se nyní mohou v Česku o práci ucházet bez překážek. Republika jim pracovní trh otevřela loni v lednu, kdy tyto země vstoupily do EU. Obavy, že český trh práce Rumuni a Bulhaři masivně zaplaví, se ale nenaplnily.

České zákony již nyní umožňují zavést takové omezení vůči ostatním členům EU. ČR je ale může využít jen ve vztahu k zemím, které omezují zaměstnávání Čechů. Může se také připojit k ochranným opatřením, která přijme některý ze starých členských států vůči devíti zemím, jež vstoupily do unie spolu s ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám