"Pracovník, který se prezentuje jako kvalifikovaná pracovní síla musí být vyučen nebo musí mít ukončené odpovídající odborné vzdělání či případné další kvalifikace, například svářečský kurs," uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Každý zájemce o práci musí mít doklad o svém odborném vzdělání a navíc je mít třeba i žádost o pracovním povolení. Samozřejmostí je mít tiskopisy přeložené do německého jazyka.

"Nadále zůstává v platnosti, že pracovní povolení může být uděleno pouze v případě, pokud nejsou na vnitrozemském rakouském trhu práce k dispozici vhodné pracovní síly," dodal Sezemský.

Podrobnosti je možné najít na internetových stránkách www.ams.at, na kterých je umístěn nejen vlastní formulář žádosti pod označením Fachkräfte-Zulassung 2008.