Hlavní obsah

Pracující důchodci by si měli od letoška polepšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pracující důchodci by si měli od letoška o něco polepšit. Více peněz by měli mít díky daňové slevě, kterou zatím vůbec neměli. Po reformě, která platí od letoška, mají i vydělávající penzisté nárok na odečet 24.840 korun ročně jako ostatní.

Článek

Vyplývá to z průvodce ministerstva práce sociálními změnami, které reforma od letoška přinesla. Do konce loňského roku mohli zaměstnanci uplatňovat roční slevu na dani 7200 korun. Tato výhoda se ale netýkala pracujících důchodců, kteří na ni neměli nárok.

Průvodce změnami po reformě vyšel jako příloha deníků a je i na stránkách www.mpsv.cz. Uvádí příklad pětašedesátiletého muže, který jako důchodce pracuje na částečný úvazek za 10.000 hrubého měsíčně. "Nebude platit žádnou daň, pouze sociální a zdravotní pojištění. Jeho čistá mzda stoupne ze 7694 korun na 8750 korun," uvádí ministerstvo v brožuře.

Placení daní se ale pracující důchodci nevyhnou, z vyššího výdělku je budou odvádět. Měsíčně mají však daňovou slevu 2070 korun. Slevy na dani mají podle ministerstva práce dorovnat výdaje, které lidé letos kvůli vyšší dani z přidané hodnoty a zdražování budou mít.

Pracující důchodce přispívá jiným na penze

Důchodce, jenž dál pracuje, odvádí také dál sociální pojištění. Část své penze, kterou dostává, tak vlastně vrací do důchodového systému a přispívá dalším penzistům. I když za důchodce zdravotní pojištění hradí stát, zaměstnaní senioři si ho platí ještě sami.

"Stát odvádí za každého důchodce stejnou částku. Pracující důchodci odvádějí na zdravotní pojištění pak z vyměřovacího základu ještě 13,5 procenta," řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Prací v důchodu lze dál navyšovat i vlastní penzi

Lidé, kteří se rozhodnou po dosažení důchodového věku dál pracovat, mají nyní dvě možnosti. Když začnou pobírat penzi, další pracovní aktivitou si ji nezvýší. Pokud si důchod nevezmou, základ pro jeho výpočet si za každých 90 odpracovaných kalendářních dnů zvednou o 1,5 procenta. Petr Nečas Navrhuje také to, aby si senioři mohli zvyšovat penzi i tehdy, kdyby brali její polovinu.

Za každých dalších 180 odpracovaných kalendářních dnů by si pak základ pro výpočet důchodu zvýšili o 1,5 procenta, tedy proti dnešku poloviční rychlostí. Podle Nečase by opatření přispělo k "postupnému odchodu do starobního důchodu".

Muži nyní odcházejí do důchodu v téměř 62 letech, bezdětné ženy v 60 letech a pár měsících, matky podle počtu vychovaných dětí o něco dříve. Důchodový věk se postupně zvyšuje na 63 let. Nečas by rád prosadil, aby se dál zvedal až na 65 let

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám