Hlavní obsah

Práce na Národním úřadu pro zaměstnanost se zastavily

PRAHA

Legislativní práce na Národním úřadu pro zaměstnanost a sociální správu, jehož vznik v září schválila vláda, se zastavily. Se záměrem vlády znovu centralizovat agendu sociálních dávek a sociálně právní ochrany dětí nesouhlasily některé kraje a obce. Ministr Petr Nečas (ODS) ale považuje situaci za neudržitelnou a chce s kraji dále vyjednávat.

Článek

Národní úřad měl fungovat už od ledna 2009. Vzniknout měl z úřadů práce, které nyní spadají pod obce. Nový centrální úřad měl převzít jejich činnost i činnost obecních a krajských úřadů, která se týká dávek, příspěvků a ochrany dětí. Ministerstvo předpokládalo, že zřízení jediné instituce zjednoduší administrativu a v důsledku sníží náklady.

Proti záměru vlády se ale už v době jeho schvalování stavěly některé kraje a obce i opozice. Snahy o dohodu s kraji nyní podle ministra selhaly. "Práce na legislativní podobě Národního úřadu pro zaměstnanost a sociální správu se zastavily, přestože jsme to dotáhli až do fáze paragrafového znění, prostě protože nedošlo k dohodě se zástupci krajů a obecních samospráv," řekl Nečas.

Hejtmani nejsou v názorech na úřad jednotní

Například podle libereckého hejtmana Petra Skokana (ODS) není podobný úřad potřeba. Před několika lety se podle něho vytvořily nové úřadovny na městech a stálo to hodně peněz. Nyní by ale tyto peníze byly v podstatě vyhozené oknem a ministerstvo by založilo nový úřad za další miliardy.

Kraj podle něho podporuje místní radnice, kde problematiku lidí znají do detailů, což u centrálně řízeného úřadu nebude možné. Podobně se k úřadu staví také první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL). "Je to zásadně špatně. V krajích nemají vznikat další úřady, které by byly ve státní režii a vedle nich by byla státní a veřejná správa na úrovni krajské," uvedl Línek.

Zcela odlišný názor má na sjednocené vyplácení sociálních dávek liberecký primátor Jiří Kittner. "Považuji ten záměr za správný a nechápu snahy některých měst či krajů se tomu bránit," řekl Kittner. Vyplácení sociálních dávek je podle něho čistá státní správa a samosprávy v tom nemají co dělat. "Byl bych velmi rád, kdybychom toho byli zbaveni," poznamenal Kittner.

Vyplácení dávek se totiž podle něho řídí zákony, které magistrát nemůže ovlivnit. Jeho úřednice jsou ale častým terčem kritiky, pokud něco není podle představ klientů.

Nečas se myšlenky na úřad nevzdává

Jak Nečas zdůraznil, myšlenku prosadit Národní úřad rozhodně nevzdal a bude se snažit najít s kraji a obcemi kompromis. "Některé kroky se provést musí, například je neúnosné, aby pražské městské části byly, na rozdíl od zbytku území, zatěžovány výkonem agendy státní sociální podpory, to nemůžeme po Praze chtít," řekl Nečas.

Podpory v nezaměstnanosti nyní vyplácejí úřady práce. Dávky v hmotné nouzi a dávky sociální péče, příspěvky na péči pro postižené či seniory a ochranu dětí mají na starosti krajské a obecní úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám