Hlavní obsah

Hyundai chce letos přijmout 1600 lidí, nabízí motivující mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nošovická automobilka Hyundai, která nyní zaměstnává kolem 600 lidí převážně z Česka, chce letos přijmout dalších zhruba 1600 lidí. Do roku 2010 chce mít továrna 3500 zaměstnanců. Nové pracovníky bude získávat i prostřednictvím nového náborového centra, které automobilka otevřela toto pondělí v Ostravě.

Článek

Ačkoli se kancelář v přízemí budovy ČSAD u tzv. Frýdlantských mostů oficiálně otevřela v pondělí až v poledne, od rána tam podle zástupců společnosti mířily desítky lidí. Nošovická automobilka plánuje zahájit zkušební provoz výroby letos v září a sériovou výrobu automobilů v březnu 2009.

Náborové centrum podle prezidenta Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Kima Ok-čo přiblíží lidem činnost firmy a také usnadní vzájemnou komunikaci. "Nehledáme lidi, kteří umějí vyrábět auta, hledáme takové, kteří mají chuť učit se a pracovat," řekl.

„V letošním roce plánujeme přijmout zhruba 1600 lidí, převážnou většinu z nich do výroby. Kvalifikačním předpokladem uchazečů o práci je výuční list v jakémkoliv oboru, odpovídající zdravotní stav, čistý trestní rejstřík a ochota pracovat ve směnném provozu,“ říká Jaromír Radkovský, generální manažer oddělení lidských zdrojů, a dodává: "Vzhledem k tomu, že se nejedná o fyzicky náročnou práci, je vhodná i pro ženy."

Mzdy prý táhnou do výroby i pracovníky administrativy

Před 7:30 stálo před náborovou kanceláři Hyundai asi 30 zájemců o práci. "Od rána přišlo několik set zájemců, měli jsme připraveno 200 formulářů a okolo deváté hodiny nám volali, že je potřebují dotisknout," řekl novinářům generální manažer lidských zdrojů Jaromír Radkovský.

Konkrétní výši platů nabízených nesdělil, pouze uvedl, že jsou tak motivující, že někteří zaměstnanci jsou schopni ukončit současný pracovní poměr. "Také se k nám hlásí pracovníci z administrativy a jsou ochotni za tento plat pracovat na výrobní lince," dodal. Lidé z Polska, Maďarska a dalších zemí se o místo v továrně podle Radkovského zatím nehlásí.

Výběrové řízení bude mít podle Jaromíra Radovského dvě části - psychodiagnostiku a krátký pohovor s asistentkami náborového centra. Zájemci o práci projdou zhruba hodinovým testováním manuální zručnosti, dále testem, který ověří schopnost pracovat pod stresem, a testem logického myšlení. Uchazeči o dělnické pozice nemusejí umět anglicky.

Největší zájem je o techniky

Hyundai přes frýdecko-místecký úřad práce podle jeho ředitele Libora Černého zatím nabízí asi 60 volných míst. "Většinou je to na pozice specialistů nebo pozice techniků s vyšším vzděláním, začínají se objevovat pozice operátorů a do výroby. S rozběhem zkušební výroby by se měla nabídka rozšířit," řekl novinářům Černý.

Práce v automobilce láká například Luboše Bahulíka z Rýmařova na Bruntálsku, zajímat se o ni přijel i s kamarádem. Čtyřiačtyřicetiletý muž říká, že 30 let pracuje se dřevem. Ačkoli je nyní vedoucím dřevařské dílny, říká, že chce změnit práci. "Chci místo tiskového mluvčího," zažertoval.

Jedenadvacetiletý Jiří Kusý z Palkovic na Frýdecko-Místecku uvedl, že se zajímá o místo operátora IT systémů. "Bavilo by mě to, jsem vystudovaný programátor," svěřil se novinářům mladý muž, který po střední škole pracoval jako montér telekomunikačních sítí. Teď je ale bez místa.

Sever Moravy je z hlediska nezaměstnanosti druhým nejproblémovějším krajem v zemi, hůře je na tom jen Ústecký kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám