Hlavní obsah

Investice roku 2007 přinesly desetitisíce pracovních míst

– PRAHA

Investice za téměř 20 miliard korun od 31 investorů přilákal v uplynulém roce Ústecký kraj. Sever Čech tak byl ve velikosti nových investic nejúspěšnějším krajem ČR, vznikne zde přes 6500 nových pracovních míst. Nejoblíbenějším regionem nových investorů byl pro změnu Jihomoravský kraj, kde investovalo 40 společností pro vznik 3900 pracovních míst téměř 13 miliard.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Firmy, investující v loňském roce na území ČR, se zavázaly vytvořit přes třicet tisíc pracovních míst.

Článek

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest zprostředkovala v minulém roce pro Českou republiku 182 investic za bezmála 71 miliard korun. Noví investoři v České republice loni přislíbili vytvořit 30 598 nových pracovních míst.

Sever Čech - nejvyšší investice, ale i nezaměstnanost

Podle agentury CzechInvest pochází nejvíce investorů, kteří se loni rozhodli pro sever Čech, ze sousedního Německa. Těch Ústecký kraj prostřednictvím agentury CzechInvest získal celkem šest, jejich investice dosáhnou 1,680 miliard korun.

Druhé v pořadí skončily české společnosti s pěti projekty v celkové hodnotě přes 2,083 miliard korun. Ústecký kraj je oblíbený i u podniků z Velké Británie a ze Spojených států. V roce 2007 získal z obou zemí po čtyřech nových investorech. Pořadí států tak přesně kopíruje výsledky z roku 2006.

„Nové investice pomohly výrazně snížit míru nezaměstnanosti, ta však s 11 procenty stále zůstává nejvyšší v České republice. Je úspěchem agentury CzechInvest, že nejvíc investic zamířilo do regionů, kde jsou nejvíc potřeba,“ vysvětluje Alexandra Rudyšarová, pověřená řízením agentury CzechInvest.

Jižní Morava přitahuje především mladými talenty

Nejoblíbenějším regionem nových investorů je Jihomoravský kraj, kde investovaly čtyři desítky společností. Velmi úspěšné je především Brno, kterému se dlouhodobě daří lákat moderní projekty pro výzkum a vývoj nebo pro poskytování nejrůznějších obchodních služeb.

„Velký podíl na celkovém počtu investic mají společnosti zabývající se vývojem softwaru. Těch jen za minulý rok Jihomoravský kraj získal pět,“ komentuje složení investic Rudyšarová. Tradičně nejvyšší počet nových investic, celkem devět, míří do strojírenství, a to včetně trojice strojírenských technologických center.

„Brno patří k regionům s nejvyšší koncentrací vysokoškolských studentů. Právě rozsáhlá nabídka mladých talentů je to, co na jih Moravy táhne nové a nové investory,“ vysvětluje Alexandra Rudyšarová. „V Jihomoravském kraji je také podíl vysokoškoláků na celkovém počtu lidí, které investoři do svých podniků hledají, nejvyšší v ČR – tvoří téměř čtvrtinu, přesně 22 procent.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám