Hlavní obsah

Záchranná služba neexistuje pouze pro lidi

Kariéra, Pavel Rajchrt

Ne každý veterinář pouze čeká ve své ordinaci, až za ním dorazí jeho pacienti. Řada z nich za nimi jezdí do terénu, jsou však i takoví, kteří jezdí za nemocnými zvířaty v záchrance. Majitel zavolá, nahlásí problémy svého zvířete a pokud je případ akutní, lékař s řidičem naskočí do speciálně upraveného auta, které je velmi podobné „lidské“ záchrance a vyráží k případu.

Článek

Veterinář má ve voze k dispozici nejmodernější lékařské vybavení, takže postiženému zvířeti je schopen poskytnout nezbytnou péči přímo ve vozidle. Zatímco posádka spěchá k nahlášenému případu, dispečink záchranky, domlouvá příjem pacienta na některé z veterinárních klinik, kde na záchranku s ohroženým zvířetem už čekají a poskytnou mu okamžitou odbornou pomoc.

Tým veterinární záchranné služby není nijak komorní záležitost. Například záchrannou službu Pet Medic, fungující především ve středních Čechách, představuje šest lékařů, anesteziolog, paramedik a pět řidičů-záchranářů, což je obstojná posádka, která může početně konkurovat kterékoliv běžné záchranné službě.

Pokud si k tomu připočtete čtyři speciálně upravené sanitní vozy, je evidentní, že nejde jen o partu nadšenců, ale profesionální složku záchranného systému.

Výjezdy jsou na denním pořádku

Na výjezd je vždy připravena buď posádka s lékařem, nebo paramedikem, který dokáže zvířeti na místě pomoct. "Zvířecí záchranky" fungují již řadu let a za tu dobu si vydobyly vysoké renomé.

Veterinární záhranná služba je díky tomu zapojena i do spolupráce s integrovaným záchranným systémem, Policií ČR a dalšími institucemi. Posádky vyjíždějí po boku klasických záchranek například k požárům, či živelným katastrofám, kde lze předpokládat zraněná zvířata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám