Hlavní obsah

Rodiny volí nejčatěji prostřední, tříletou variantu rodičovské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina rodin, které si v těchto dnech podávají žádost o rodičovský příspěvek, volí prostřední, tedy tříletou variantu s příspěvkem 7600 korun měsíčně. O dvouletý příspěvek 11.400 Kč měsíčně si lidé nežádají často proto, že nesplňují zásadní podmínku, kterou je výše platu nejméně 16.400 Kč hrubého. O rodičovský příspěvek musejí rodiče požádat na úřadech práce do konce ledna.

Článek

Pouhých třicet korun chybělo do hraničních 16.400 korun devětadvacetileté zdravotní sestře Lence z Jihlavy. S nyní pětiměsíční Natálkou chtěla být doma dva roky, a to kvůli splátkám hypotéky na byt. Na nejrychlejší dvouletou variantu ale s platem 16.370 Kč hrubého nedosáhla.

Matky se také často bojí, že se o jejich dvouleté dítě nebude mít kdo postarat. V Česku je totiž nedostatek jeslí a školek pro malé děti. Počet jeslí pro děti do tří let klesl za posledních 15 let o více než 94 procent. Dnes je navštěvuje asi půl procenta dětí.

Manžel může brát příspěvek a zároveň dále pracovat

Jak zdůraznila Linda Zákorová z úřadu Prahy 10, mnoho matek neví, že si o příspěvek může požádat jejich manžel. Zákon umožňuje, aby muž pobíral rodičovský příspěvek, dál pracoval a pobíral plat a jeho žena přitom byla doma s dítětem. Rodina tak dosáhne na nejrychlejší variantu, protože muži často vydělávají více peněz než ženy.

Na dvouletou variantu by měly dosáhnout matky a otcové hlavně v Praze, kde jsou vyšší platy než ve zbytku země, anketa ČTK to ale zatím nepotvrdila. Podle vedoucí odboru státní sociální podpory Prahy 2 Anety Helešicové ženy o dvouletém příspěvku uvažují, ale některé z nich se ho obávají. Neumějí totiž odhadnout, co se stane za dva roky, kdo se jim o dítě postará nebo jestli bude schopné obejít se bez celodenní matčiny péče.

Rozhodující „dvadvacetinedělí“

Jednou z dalších podmínek pro nejrychlejší variantu je žádost podaná nejpozději ve 22 týdnech věku dítěte. Rodiče sice mají čas posílat žádosti do konce ledna, pokud ale jejich dítě dovrší hraničního věku v průběhu ledna, neměli by otálet.

Vymstilo se to například jedné rodině z Písku, která na úřad přišla, když jejich dítěti bylo 22 týdnů a tři dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám