Hlavní obsah

Analýza: Státní správa neumí motivovat zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní správa a samospráva se zatím příliš nevěnují personalistice, se svými zaměstnanci dostatečně nepracují a neumí je motivovat. Personální odbory na úřadech dosud často slouží jen jako mzdová oddělení, ne k rozvoji lidských zdrojů. Vyplývá to z analýzy České společnosti pro rozvoj lidských zdrojů (ČSRLZ).

Článek

Ve státní správě a samosprávě pracuje kolem 100 000 lidí. Většina úřadů má vlastní personální odbory. Podle konzultantky ČSRLZ pro veřejnou správu Evy Ferrarové v nich na krajských úřadech pracují i tři desítky lidí. Přesto státní správa a samospráva neumí prý zaměstnance dostatečně motivovat, vzdělávat, ohodnotit a odměňovat.

"Zatímco v soukromém sektoru rozvoj lidských zdrojů probíhá podle standardů, ve veřejné správě není. Málokterý úřad má oddělení, které by se skutečně zabývalo rozvojem lidských zdrojů," uvedla Ferrarová.

Personalisté budou čerpat ze zkušeností privátního sektoru

Podle ní analýza ukázala, že úřady o zavedení personalistických postupů stojí. ČSRLZ proto zřídila sekci veřejné správy. Ve zvláštním fóru a při setkáních mohou personalisté ze státní správy a samosprávy získat informace a zkušenosti od odborníků ze soukromých firem. Letos se zaměří na motivaci pracovníků, potřeby manažerů, čerpání peněz z EU a strategické nástroje řízení lidských zdrojů.

"Jak je vidět z dobrých výsledků ze soukromého sektoru, tak to vede k zefektivnění práce zaměstnanců. To znamená, že i občané jsou spokojenější a atmosféra na úřadech je úplně jiná," dodala konzultantka.

Státní správa zeštíhluje

Vláda ve svém programovém prohlášení naordinovala státní správě zeštíhlovací kúru. Do roku 2010 chce totiž zrušit 9000 míst. V letošním roce rostou státním zaměstnancům platy v průměru jen o 1,5 procenta. Více by se podle ministrů mohly zvýšit, kdyby jednotlivé resorty propouštěly. Odbory varovaly před tím, že z veřejného sektoru budou schopní lidé kvůli příjmům odcházet.

Podle Ferrarové mají úřady ale i při současných finančních zdrojích možnosti, jak mohou pracovníky motivovat, zohlednit jejich výkony a podle zásluh je odměňovat. "Zavedení principů je levné. Převzetí standardů není pro úřad drahé. Je na něm, jak si své fondy přeskupí," uvedla Ferrarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám