Hlavní obsah

Dlouhodobě nezaměstnaní nepřijdou o dávky letos, ale až za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dlouhodobě nezaměstnaní, kterým by po roce bez práce měly klesnout dávky, o ně ještě letos nepřijdou. Z životního minima, z něhož se podpora od státu vypočítává, na nižší existenční minimum první lidé totiž spadnou až v roce 2009. Dvanáct měsíců v evidenci nezaměstnaných, po nichž stát dávky sníží, se totiž začíná počítat až od letošního 1. ledna.

Článek

Informaci potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Snížení dávek při dlouhodobé nezaměstnanosti zavádí reformní balík, který platí od letoška. Stát ze své podpory neubere jen dlouhodobě nezaměstnaným nad 55 let, zdravotně postiženým a rodičům dětí do 12 let.

"Doba 12 měsíců se podle přechodných ustanovení počítá od účinnosti úpravy zákona, tedy od 1.1.2008. Nemůže se tedy stát, že ten, kdo je nyní půl roku nezaměstnaný, za půl roku spadne na existenční minimum," řekl mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský. Životní minimum člověka, který žije sám, činí 3126 korun.

Dlouhodobě nezaměstnaní můžou být zatím v klidu

Na prvního dospělého v rodině připadá částka 2880 korun, další dospělý má 2600 korun. Pokud nebudou lidé pracovat déle než rok, poslouží pro výpočet jejich dávek jen existenční minimum 2020 korun. Dávky se jim tedy budou stanovovat z hodnoty o 860 či 580 korun nižší.

Dlouhodobě nezaměstnaní tedy mohou být letos ještě relativně v klidu a snížení dávek se bát nemusí. Představitelé ministerstva práce ale věří tomu, že i když opatření má na lidi dopadnout až za rok, už letos bude fungovat preventivně a hrozba začne motivovat k usilovnějšímu hledání místa.

"Nepředpokládáme, že lidé budou čekat až na poslední chvíli a nebudou se snažit si práci najít," uvedl Sezemský. Ministerstvo očekává, že nezaměstnanost bude letos dál klesat. Schváleným snížením dávek opatření na trhu práce nekončí. Další kroky chystá ministerstvo na letošek. Podle jeho plánů by například peníze neměly plynout do pobídek podnikům, ale spíš do rekvalifikací a další přípravy pracovníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám