Hlavní obsah

Zimní Evropa láká nejen na lyže, ale i za prací

Přemýšlíte o brigádě v zemích EU, rádi byste si přes zimu přivydělali a přitom spojili práci se zábavou? Sezónní brigády jsou vhodným a stále oblíbenějším typem práce, která navíc umožní zdokonalit cizí jazyk, vylepšit si finanční rozpočet, aniž by znamenala odcestování na delší dobu. V zimním období je bezesporu nejatraktivnější možnost pracovat ve vyhlášených lyžařských střediscích.

Článek

Mezi státy, které v současnosti tuto lákavou možnost nabízejí, se na přední místa řadí hlavně Rakousko, Francie, Itálie a Německo. Nejvíce pracovních příležitostí se objevuje v gastronomii. Nechcete-li pracovat přímo v kuchyni, v nabídce je celá škála dalších hotelových pozic – pokojské, recepční, úklidoví pracovníci, číšníci a barmani.

Ti, kteří upřednostňují spíše pobyt na čerstvém vzduchu, zároveň rádi a zdatně lyžují, mohou sehnat práci jako lektoři lyžování, snowboardingu, případně jako obsluha lyžařských vleků.

Před odjezdem se pečlivě seznamte s podmínkami

Rozhodnete-li se pro některou z uvedených variant, je třeba si před svým odjezdem zjistit, jaké dokumenty si musíte obstarat a seznámit se s podmínkami Vašeho pracovního pobytu v dané zemi. Ideální samozřejmě je, máte-li v cílové zemi přímý kontakt nebo alespoň doporučení.

Pokud zrovna takovou pomocnou ruku sami nemáte, můžete se obrátit na některého z poradců EURES, kteří sídlí v krajských městech na úřadech práce. Poradí Vám, co je třeba si zařídit, jaké formuláře potřebujete a jak například postupovat ohledně registrace zdravotního pojištění.

S jak vysokými životnímu náklady je třeba počítat?

Vesměs platí, že životní náklady jsou vyšší než v ČR. Záleží také na jednotlivých oblastech, např. v severní části Itálie jsou životní náklady vyšší než v jižní části. Poměrně drahé bývají služby a ubytování. Vysoké životní náklady jsou například v Dánsku.

Kde lze nabídky sezónních prací v zemích EU najit?

Sezónní práce a brigády jsou zveřejňovány na celoevropských internetových vyhledávačích. Jejich ucelený přehled naleznete na stránkách EURES - http://portal.mpsv.cz/eures/prace_v_eu/sezona a www.eures.europa.eu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám