Hlavní obsah

Čeští vojáci beze zbraní

Kariéra, Pavel Rajchrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOSOVO

Čeští vojáci slouží nejen v Česku, ale i v zahraničních misích. Jednou z nich je i Kosovo, o němž se v poslední době mluví především v souvislosti s připravovaným vyhlášením nezávislosti. Ne všichni čeští vojáci zde ale slouží se zbraní v ruce.

Článek

Sedíme v Podujevu, správním městečku oblasti, nad kterou bdí český vojenský kontingent KFOR (Kosova Forces). Na zahrádce jedné z místních kaváren popíjíme čaj a kávu s třemi příslušníky českého LMT (Lisasion Monitoring Team – kontaktní a monitorovací tým).

Jsou ustrojeni v armádních maskáčích, ale zbraně byste u nich hledali těžko. „Někteří naši kolegové to těžko chápou, ale když máme vzbudit v místních důvěru a získat od nich informace, se zbraní v ruce nebo na zádech to jde těžko,“ říká jeden z členů týmu u šálku typicky silného místního čaje.

Hlavní náplní práce LMT je neustále jezdit po svěřené oblasti a s místními navazovat kontakty, zjišťovat jejich nálady a náhled na politickou situaci jak u většinových kosovských Albánců, tak i menšinových Srbů. Sbírají také podněty o tom, co místní trápí. Ty pak předávají jak veliteli svého kontingentu, tak především svému velitelství v kosovském hlavním městě Priština.

Na prvním místě je pomoc civilnímu obyvatelstvu

LMT je sice členem českého kontingentu, ale nepodléhá jeho velení, zodpovídají se přímo veliteli LMT, který úkoluje všechny monitorovací týmy v celém Kosovu.

„Jezdíme například za starosty a řešíme s nimi jejich problémy. Pokud zjistíme, že může pomoci náš kontingent, oznámíme to jeho veliteli a informujeme i naše nadřízené. Například v létě jsme zajišťovali dodávku vody do svěřené oblasti, když bylo jezero Batlava, které je zdrojem pitné vody, téměř vyschlé,“ dodává velitel českého LMT Martin Kunstovný.

Výsledky týmu předčí i zpravodajce

Jeho i jeho podřízené si pochvaluje velitel 11.kontingentu KFOR Armády ČR Milan Schulc. „Mám od nich kolikrát lepší informace, jak od zpravodajských služeb,“ chválil své podřízené velitel při vánoční návštěvě náčelníka generálního štábu Armády ČR Vlastimila Picka.

O tom, že si vojáci beze zbraní u místních vydobyli důvěru svědčí i skutečnost, že jediná žena v týmu dostala pozvání na místní svatbu. „Bylo to velmi zajímavé, oblékli si slavnostní oblečení, dívky se pěkně namalovaly. Opravu skvělý zážitek,“ říká příslušnice českého LMT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám