Hlavní obsah

Živnostníci se obávají snížení odbornosti u některých profesí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někteří živnostníci se obávají snížení požadované odbornosti u řady profesí, které podle nich navrhuje novela živnostenského zákona. Podle ministerstva průmyslu a obchodu novela sice zkracuje délku či ruší povinnost trvání povinné praxe, neznamená to prý snížení odborné způsobilosti. Část podnikatelů ale naopak uvedenou změnu vítá, protože podle nich zvýší konkurenci.

Článek

Novela by měla vstoupit v platnost od července 2008, zástupci některých oborů vůči ní ale mají výhrady. Například Unie fotografů upozornila na návrh, kterým se fotografické služby převádějí ze živností řemeslných do volných. To by prý v praxi znamenalo, že by žadatel o živnostenský list nemusel splňovat žádné kvalifikační předpoklady.

"Jsme přesvědčeni, že neobstojí nekvalifikované úsudky o potřebných znalostech a dovednostech provozovatelů fotografických živností. Je nesmyslné předpokládat, že každý, kdo dokáže udělat automatickým fotoaparátem obrázek, je fotografem v řemeslném slova smyslu," uvedla Pavla Davidová z Komory fotografických živností.

Obavy před tím, aby brýle v konečné fázi neprodával třeba řezník, vyjádřili i optici. Kvůli ochraně trhu a drobných podnikatelů je podle nich požadavek odbornosti a potřebné praxe na místě. "S omezováním požadavků na odbornou způsobilost v žádném případě nesouhlasím v žádném oboru," sdělil Václav Valenta ze Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Změny prý mají usnadnit start podnikání

Pokud má začínající podnikatel v daném oboru ukončené vzdělání, nebude muset prokazovat odbornou praxi, informoval mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. V případě vzdělání v příbuzném oboru nebo absolvování rekvalifikace je nutná praxe snížena na jeden rok.

Ti, kteří nemají potřebné vzdělání v oboru a doloží praxi šesti let, mohou také bez problémů podnikat. Cílem novely živnostenského zákona, která je nejrozsáhlejší novelou od počátku 90. let, je zjednodušit vstup do živnostenského podnikání, dodal.

Vítězem by měl být hlavně zákazník

Snížení odborné způsobilosti vykonávání u některých profesí povede ke zvýšení konkurence v daných profesích, což může pro zavedené živnostníky představovat jistý tlak, míní prezident Unie malých a středních podniků David Šeich.

Celá úprava proto podle něj povede pouze k dalšímu zvyšování kvality a zlepšování služeb těchto živností. Jednoznačné zlepšení čeká zákazníky, kteří se mohou těšit na intenzivnější soutěž a lepší dostupnost služeb, podotkl.

Celá úprava proto podle něj povede pouze k dalšímu zvyšování kvality a zlepšování služeb těchto živností. Jednoznačné zlepšení čeká zákazníky, kteří se mohou těšit na intenzivnější soutěž a lepší dostupnost služeb, podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám