Hlavní obsah

Úředníci nemají zájem vzdělávat se mimo pracovní dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina úředníků se chce vzdělávat a pracovat na svém profesním růstu, ve svém volnu by však vzdělávací kurzy navštěvovala jen asi třetina. Ještě menší podíl úředníků by byl ochoten kvůli svému osobnímu růstu sáhnout do vlastní peněženky, vyplynulo z průzkumu mezi pracovníky na středočeských radnicích.

Článek

Ti se v uplynulých dvou letech zapojili do vzdělávacího projektu financovaného z Evropského sociálního fondu. Cílem těchto setkání, jichž se zúčastnilo 314 úředníků z 24 radnic, bylo také zajistit těmto lidem ochranu před psychickým přetížením a popovídat si s nimi o jejich problémech, řekl ČTK jeden z organizátorů projektu Jiří Broža z Českého institutu pro supervizi.

Z dotazníkového průzkumu po skončení akce vyplynulo, že 64 procent účastníků hodnotí podobná setkání velmi příznivě. Většina také vyjádřila ochotu v nich pokračovat. Menší podíl oslovených, 35 procent, by byl ochoten navštěvovat kurzy i ve volném čase a jen 13 procent lidí by si je hradilo ze svého. "I tak je to vysoké číslo," míní Broža.

Kurzy nejvíc zabírají, pokud jsou mimo pracoviště

Podotkl, že nepříliš šťastný rozjezd měly kurzy tam, kde jejich pořádání nařídil někdo z vedoucích pracovníků. Vhodnější je také to, když se diskuse s úředníky odehrávají mimo pracoviště. "Někteří tam seděli s tím, že je vedle v kanceláři ještě čeká štos dokumentů, jimiž se musejí zabývat" uvedl Broža.

Projekt si vyžádal 1,6 milionu korun. Český institut pro supervizi, který byl jeho pořadatelem, vznikl v roce 2002. Broža uvedl, že jeho kurzy absolvoval například i nedávno zesnulý psychiatr Jaroslav Skála, zakladatel první protialkoholní záchytné stanice na světě. "Výcvikem prošel přes svůj pokročilý věk se vším všudy," dodal Broža.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám