Hlavní obsah

Náhrady za nemoc z povolání budou vyšší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náhrady za ztrátu výdělku za nemoc po pracovním úrazu, při nemoci z povolání nebo invaliditě se od ledna zvednou o tři procenta. Stejně porostou také náhrady nákladů na výživu pozůstalých po lidech, kteří zahynuli v zaměstnání či na následky práce.

Článek

Schválila to ve středu vláda. ČTK to sdělila její mluvčí Jana Bartošová. Podle ministerstva práce může kabinet částky upravit dle zákoníku práce a občanského zákoníku v souladu s vývojem mezd v zemi.

V roce 2005 se vláda usnesla na tom, že bude náhrady pravidelně valorizovat stejně jako penze. Důchody se od 1. ledna zvedají o tři procenta, proto tak rostou i náhrady. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v Česku nemocí z povolání ubývá.

Loni se počet nově hlášených případů snížil proti roku 2005 o 13 procent. Nejvíc nemocí z povolání vyvolaly v loňském roce fyzikální faktory, bylo to 480 případů. Čtvrtinu zapříčinilo přetěžování končetin. Důvodem každého sedmého onemocnění byla infekce či parazité.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám