Hlavní obsah

Šance pro nezaměstnané měla přijít dřív, říkají odborníci z Mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, MOST

Pilotní projekt ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který umožní dlouhodobě nezaměstnaným lidem na Mostecku a Ostravsku vrátit se do práce, odborníci na severu Čech vítají. Vyjádřili ale politování, že se jej nepodařilo uskutečnit dříve. V době, kdy se projekt připravoval, bylo na Mostecku bez práce 15.000 lidí, nyní jich je přes 9000.

Článek

Podmínky na trhu práce se výrazně změnily, míra nezaměstnanosti rapidně klesá v celé zemi. Přesto má projekt šanci na úspěch. Máme stále dostatek klientů, kteří potřebují motivovat a aktivovat, nevědí si rady," řekl při prezentaci projektu ředitel mosteckého úřadu práce Oldřich Malý.

Svým rozsahem nemá záměr ministerstva obdoby, má totiž pomoci 5000 lidem, kteří jsou v evidenci úřadů v obou regiónech postižených nezaměstnaností déle než šest měsíců. Do zaměstnání by se mělo podařit umístit 1000 mužů a žen. "Je pravda, že nezaměstnanost výrazně poklesla, na druhou stranu počet klientů úřadů práce, kteří potřebují individuální péči, naopak stoupá," uvedla Marie Bílková z MPSV.

Projekt s názvem Pomoc dlouhodobě nezaměstnaným na Ostravsku a Mostecku je financován ze 75 procent z prostředků evropských strukturálních fondů a stojí 197 miliónů korun. Připravuje se tři roky a je postaven na školení nezaměstnaných. Začne v nejbližších dnech a musí se stihnout do konce srpna 2008. Podle Bílkové se počítá s tím, že se rozšíří do dalších oblastí republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám