Hlavní obsah

V Česku působí deset tisíc dobrovolníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolníků v ČR stále přibývá, nejen mezi studenty, ale i mezi dospělými a staršími lidmi. Ve svém volném čase bez nároku na mzdu pracují například v nemocnicích, se seniory, dětmi nebo postiženými. Dobrovolníci mají státem hrazeno nemocenské pojištění a práce se jim započítává do doby potřebné k odchodu na důchod i vyplácení podpory v nezaměstnanosti.

Článek

Od roku 2003 upravuje tuto oblast v Česku zákon o dobrovolnictví, ve své době jedinečný v rámci Evropy. Nyní se pracuje na jeho novele, kterou by měla v půlce příštího roku projednat vláda. ČTK to řekl předseda Národního dobrovolnického centra Hestia Jiří Tošner.

Zákon rozlišuje krátkodobé a dlouhodobé dobrovolnictví. Pokud dobrovolník pracuje přes organizaci akreditovanou ministerstvem vnitra nejméně tři měsíce 20 hodin týdně, stát mu například hradí nemocenské pojištění.

Nástroj proti nezaměstnanosti

Doba, kterou člověk stráví "dobrovolničením" se mu také započítá to doby potřebné k odchodu do důchodu i k vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Dobrovolnictví se využívá i jako nástroj proti nezaměstnanosti, podle Tošnera to funguje zejména na Moravě.

Nezaměstnaní si díky dobrovolné práci zvyšují kvalifikaci a posilují pracovní návyky. Pokud úspěšně absolvují 40 až 60 hodin dobrovolné práce, dostanou certifikát. "Právě minulý týden jsem podepisoval diplomy v Přerově a ve Vsetíně," řekl Tošner.

Zákon pamatuje i na lidi, kteří dobrovolně pracují třeba jen jednou týdně. Na základě smlouvy organizace zajišťuje dobrovolníkovi proškolení i pravidelné supervize.

Akreditované organizace poskytují i pojištění

Dobrovolník je pojištěn na dobu výkonu své práce. Zákon se naopak nevztahuje na dobrovolníky mimo akreditované organizace, kteří třeba vyjíždějí pomáhat do zahraničí na vlastní pěst. Například sedmadvacetiletá Lenka vyjela na začátku roku do Indie, kde učila děti v chudinských "slumech".

Na internetu si našla organizaci přímo v Indii, kterou oslovila. Pojištění si zařídila sama, výhodu ale měla v tom, že je studentka, takže nemusela řešit podporu v nezaměstnanosti. Podle Tošnera je dnes takových studentů a mladých lidí mnoho. "O naše zprostředkovatelské služby už nemají mladí takový zájem, ale neznamená to, že by jich vyjíždělo míň, spíš naopak," dodal Tošner. "Už nepotřebují, abychom je vedli za ručičku," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám