Hlavní obsah

Stavebníkům chybí lidé, absolventi jim nedorůstají

PRAHA

Počet mladých lidí, kteří se na školách připravují pro práci ve stavebnictví, je kritický. Na nedostatek kvalifikovaných pracovníků si stěžují především stavební firmy. Ze stavebních učilišť vyšlo letos 3207 absolventů, jen ale asi třetina z nich se bude věnovat i stejné praxi. Propad je patrný od roku 1999, kdy stavební obory ukončilo téměř 7000 studentů.

Článek

"Jestliže počet stavebních firem s 20 a více zaměstnanci činí 2497 subjektů, nepotřebuje tento údaj dalšího komentáře," popisuje situaci zpráva Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS), která se věnuje současnému učňovskému školství.

Podle již dříve vydaných údajů SPS na 6255 učňů zahájilo letos studium dalších oborů, které nacházejí ve stavebnictví uplatnění, jako jsou například zámečníci, elektrikáři, truhláři, nebo obsluha stavebních strojů. Související obory letos úspěšně zakončilo 9265 žáků.

Ministerstvo školství prý preferuje humanitní obory

"Nabízí se celá řada dalších možností studovat na středních školách výběrového typu i pro děti, které nemají studijní předpoklady," řekl místopředseda Asociace učňovských zařízení Ivo Košař. "Ministerstvo školství v posledních letech jednoznačně preferuje všeobecné vzdělávání, před vzděláváním odborným a manuálním," dodal.

Stavebnictví dlouhodobě sužuje nedostatek zaměstnanců, který je označován za hlavní brzdu jeho dalšího růstu. "Podniky mají peníze, mají zakázky, ale nemají je s kým dělat," sdělil Košař.

Rozdíl mezi počtem nastupujících a absolvujících učňů je podle SPS způsoben tím, že až 30 procent z nich odchází během studia kvůli výchovným problémům a nedostatečným studijním výsledkům.

Do praxe v oboru nastoupí jen 30 až 40 procent studentů

Zhruba pět procent absolventů středních stavebních škol a učilišť pokračuje v dalším vzdělávání. Přibližně 35 procent studentů nastupuje do jiných oborů, než které vystudovali. Do samotné praxe v oboru, kterému se vyučili, nastupuje po ukončení studia zhruba jen 30 až 40 procent žáků.

"Určitě se na tom podepisuje to, že je to těžká manuální práce, takže určitě řada absolventů dává přednost rovnání regálů v hypermarketu, kde mají sice i tisícovku míň, ale jsou v teple," komentoval malý zájem absolventů o práci ve stavebních oborech Košař.

Trochu odlišně vnímá situaci ve stavebních oborech Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání. Pokles počtu žáků na stavebních učilištích také podle něj souvisí s celkovým úbytkem mladých lidí ve společnosti. "Nedochází k tak výrazným změnám v podílu žáků, kteří vstupují do stavebních oborů, proti ostatním učebním směrům," řekl Vojtěch. "Jako krizi bych to neviděl, ale situace je vážná," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám