Hlavní obsah

Firmy by se měly přesvědčit o výhodnosti krátkých úvazků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Občanské sdružení ianus připravilo projekt, v němž chce přesvědčovat podniky a instituce o výhodnosti částečných či zkrácených úvazků. Právě možnost pracovat kratší dobu je totiž hlavně pro matky s malými dětmi možností, jak skloubit péči o děti a rodinu s prací. Podniky ale taková místa zatím nabízejí jen výjimečně.

Článek

Potřeba zkrácených úvazků je jedním z problémů, které se objevily během realizace dvouletého projektu Centrum pro rozvoj a zaměstnanost žen, na jehož realizaci poskytl Evropský sociální fond a stát 5,6 miliónu korun. 

"Už v průběhu jeho realizace jsme oslovili zástupce a personalisty zhruba 60 firem a snažili se je o potřebě zkrácených či částečných úvazků přesvědčit, je to ale málo, a tak bychom tomu chtěli v budoucnu věnovat samostatný projekt," řekla manažerka projektu Alexandra Hochmanová.

Podle ředitelky Úřadu práce v Liberci Kateřiny Sadílkové by možnost práce na zkrácený úvazek uvítaly nejen matky dětí do 15 let, které tvoří téměř 30 procent nezaměstnaných žen v evidenci úřadu, zájem o kratší úvazky mají například i starší lidé či handicapovaní. 

"Mezi zaměstnavateli je ale o zkrácené úvazky zatím malý zájem, často argumentují vyššími náklady, které jsou s tím spojené," uvedla Sadílková. Ne vždy je to podle ní ale pravda, chybí větší motivace zaměstnavatelů a zřejmě i osvěta, která by přednosti takových pracovníků vysvětlila.

Reklama

Související témata:

Související články

Firemní mateřské školky se stávají trendem

Flexibilní pracovní doba, volno s náhradou mzdy pro tatínka při narození dítěte nebo možnost být v kontaktu se zaměstnavatelem a dále se vzdělávat v průběhu...

Ženám chybí pružná pracovní doba a školky

Téměř 90 procent českých žen považuje za nejlepší propopulační opatření možnost pracovat na zkrácený pracovní úvazek či zaměstnání s pružnou pracovní dobou....

Výběr článků

Načítám