Hlavní obsah

Brusel znovu otevře otázku maximální pracovní doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ministři práce a sociálních věcí Evropské unie v Bruselu po delší době opět otevřou otázku maximální pracovní doby. Tu by měla podle představ Evropské komise upravovat směrnice, ale na jejím znění se členské státy nebyly několik let schopny dohodnout. V Evropské unii je v současnosti povolena maximální pracovní doba 48 hodin týdně.

Článek

Nyní však existuje údajně slušná šance, že se podaří směrnici minimálně navrhnout. Unii ovšem tlačí k dohodě o nových pravidlech rozsudky Evropského soudního dvora, který hrozí vážnými dopady na státní rozpočty.

Lucemburský soud totiž s odvoláním na nynější evropskou legislativu dává za pravdu zdravotníkům, žalujícím nemocnice za to, že jim neproplácejí celý čas pracovní pohotovosti jako práci; podobný problém může nastat s hasiči, vojáky a podobně.

Navrhovaná směrnice by to měla vyřešit. V Evropské unii je v současnosti povolena maximální pracovní doba 48 hodin týdně. Politici se ale doposud nedokázali shodnout na tom, za jakých podmínek může zaměstnavatel získat výjimku z týdenního stropu 48 hodin a překročit ho. Nejrůznějších výjimek využívá řada států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám