Hlavní obsah

Školy se v úterý neotevřou hlavně ve městech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do stávky školských odborů, která se uskuteční v úterý 4. prosince, se zapojí hlavně školy v největších městech. V menších obcích se očekává slabší účast, potvrdil předseda odborářů František Dobšík.

Článek

Celkově pode Dobšíka bude stávkovat zřejmě více než polovina škol, přesné údaje však budou až v pondělí. Podle Dobšíka už neexistuje žádná šance, že by odbory do úterý stávku odvolaly.

Odboráři se ke stávce odhodlali po mnohaměsíční kritice návrhu rozpočtu školství na příští rok. V návrhu ve výši 118,3 miliardy korun podle nich chybějí finance zejména na regionální školství, tedy mateřské, základní a střední školy.

Peníze prý budou chybět hlavně na platy, pomůcky a další vzdělávání pedagogů. Odboráři sepsali petici, kterou podepsalo více než 64 000 lidí, vyjednávali s vládou i poslanci.

Peníze prý budou chybět hlavně na platy, pomůcky a další vzdělávání pedagogů. Odboráři sepsali petici, kterou podepsalo více než 64 000 lidí, vyjednávali s vládou i poslanci.

Sněmovna nakonec školství zřejmě přidá jednu miliardu, odbory však žádaly tři, což prý byl minimální požadavek. Odměny zaměstnanců škol kvůli inflaci zřejmě reálně poklesnou i s tímto navýšením, na pomůcky se nepodařilo navíc vyjednat nic.

Zavření škol už nic neodvrátí

"Pan vicepremiér nám řekl, že dostat více než tu miliardu není možné," komentoval v pátek Dobšík závěry jednání odborů s Martinem Bursíkem (SZ), který je zatím pověřený správou ministerstva školství. Stávku proto podle předsedy už nemůže nic odvrátit.

Dobšík si zatím netroufá odhadnout, kolik škol se nakonec ke stávce přidá, ve velkých městech však očekává vysokou podporu. Stávku podle něj budou provázet protesty v ulicích.

V Praze se její účastníci sejdou na Maltézském náměstí za ministerstvem školství. "Někde se stávkující shromáždí před školou a budou vysvětlovat rodičům důvody, které je ke stávce vedly," řekl Dobšík.

Anketa

Podporujete plánovanou stávku učitelů?
Ano
67,7 %
Nevím
1,8 %
Ne
30,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9600 čtenářů.

Provoz škol v době stávky

Ředitelé škol mohou na den stávky vyhlásit ředitelské volno. Zaměstnancům, kteří nechtějí stávkovat, má vedení v tento den umožnit náhradní práci, a dostanou normální plat.

Pokud se ředitelé rozhodli volno nevyhlásit, mají opět umožnit zaměstnancům nezapojeným do stávky pracovat. V tomto případě však ministerstvo ředitelům doporučovalo důkladně informovat rodiče a písemně si od nich nechat potvrdit, že o stávce vědí. Pokud toto ředitel neučiní, má v den stávky za žáky stále odpovědnost, a v případě úrazu či podobné záležitosti by u soudu s největší pravděpodobností neobstál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám