Hlavní obsah

Koučování – cesta za splněním vlastních cílů

Koučování se stále častěji objevuje mimo řady vrcholového managementu, pro který bylo primárně určeno. Jde o proces kontinuální podpory jedince ze strany kouče při stanovování a dosahování jeho vlastních profesních i osobních cílů. Kouč není expertem na svého klienta a jeho specifické potřeby, ale je profesionálem na efektivitu práce s lidmi.

Článek

Proces koučování by měl vést k trvalému zvyšování kompetence klienta, přičemž kouč klientovi ponechává odpovědnost jak za stanovování cílů a hledání cest k nim, tak i za dosažení konečného výsledku. Doprovází koučovaného v hledání jeho vlastních cest, respektuje jeho zdroje a je mu partnerem při volbě co nejefektivnějšího postupu k cíli. 

Koučování je užitečný prostředek nejen v případě osobního rozvoje, ale také při překonávání překážek na cestě člověka k jeho cílům. A osobní spokojenost spojená s uspokojením v práci je cíl velmi transparentní. Právě už při definování cíle samotného může pomoci kouč.  

Výsledek neurčuje kouč, ale vzájemná spolupráce

„K výsledným efektům dochází ve vzájemné spolupráci na základě synergie, profesionality kouče a aktivity partnera,“ říká Petr Kallista, člen předsednictva České asociace koučů. „Proto je při výběru kouče mnohem důležitější kvalita a kvalifikace tohoto kouče jako odborníka, než jeho specializace na konkrétní oblast zájmu jeho klienta, “ dodává Kallista. 

V posledních letech se podle něj stalo módním trendem pojmenovávat koučování podle oblasti, ve které se provádí. Dosahování cílů v osobním životě se stalo tématem life koučingu, v práci pak tzv. business koučingu. Jde ale spíš jen o trendovou záležitost, objevující se v různých oborech právě v okamžiku, kdy je potřeba činnost zatraktivnit a rádoby specializovat pro získání poptávky a zájmu. 

 „Právě v koučování ale platí, že kouč nepřináší „zvenku“ žádná svá řešení, není v dané oblasti tedy poradcem a proto také nemusí mít z koučované oblasti žádné zkušenosti. Co tedy platí u poradců, to naopak popírá profesionalitu u koučů,“ vysvětluje Petr Kallista. 

Při volbě si nechte poradit od odborníků

Při volbě kvalifikovaného kouče může pomoci i doporučení odborných sdružení, která jsou zpravidla garancí kvality a kvalifikace odborníků. Je tomu tak i u České asociace koučů, nekomerčního sdružení profesionálních koučů i přátel oboru koučování, která formou mezinárodně uznávaných a garantovaných akreditací prověřuje pro případné zájemce kvalitu a profesionalitu kouče . 

Klienti takto prověřených a certfikovaných koučů pak mohou mít jistotu, že jejich investice, vložená do snahy dosáhnout všech svých osobních i kariérních cílů, nezůstane nezúročena.

Reklama

Výběr článků

Načítám