Hlavní obsah

Vysokoškoláci míří do Prahy, středních Čech a na jih Moravy

ČTK, Kariéra
PRAHA

Pouze ve třech krajích v Česku přibývá díky stěhování vysokoškoláků. Regiony, kde statistici tento trend v posledních pěti letech zaznamenali, byly Praha, střední Čechy a v menší míře jižní Morava, oznámil Eduard Durník z Českého statistického úřadu. Podle něj je zarážející, že vysokoškoláky získávají pouze tato tři centra.

Článek

Zatímco do středních Čech míří především vysokoškoláci z Prahy, hlavní město přitahuje spíše vzdělané lidi z regionů postižených vysokou nezaměstnaností. Nejvíce vysokoškoláků odchází z Karlovarska, Vysočiny a Moravskoslezského kraje.

"Je to trochu paradox. Vysokoškoláci Prahu opouštějí a stěhují se do Středočeského kraje. Takže získává Středočeský kraj. Zatímco Praha získává vysokoškoláky ze všech krajů republiky," dodal Durník.

Motivátorem jsou ekonomické perspektivy

Pražané, kteří se stěhují do středních Čech, ale často nadále využívají blízkosti hlavního města a dojíždějí za prací do Prahy. Ve středních Čechách hledají klidnější a bezpečnější prostředí, bydlení je navíc levnější. Ve Středočeském kraji přibývá obyvatel dlouhodobě, za vyšší migrací stojí zejména rozsáhlá bytová výstavba.

Na jih Moravy míří podle Durníka hlavně vysokoškolsky vzdělaní lidé z okolních regionů, zejména z Vysočiny a ze Zlínského kraje. Analytici podle Durníka zjistili, že velice souvisí zaměstnanost a přírůstek pracovníků s tím, zda je v kraji vysoká škola. Dost špatně jsou na tom v tomto ohledu regiony, které vysokou školu nemají. "To je například Vysočina," dodal Durník.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se v Česku loví mladé mozky

Řada společností se potýká s problémem, kterým je nedostatek pracovníků na odborných pozicích. Absolventi technických univerzit naopak bojují s problémem tato...

Výběr článků

Načítám