Hlavní obsah

Česko v zaměstnávání propuštěných vězňů zaostává

ČTK, Kariéra
PLZEŇ

V ČR zatím téměř neexistují projekty, které pomáhají lidem po výkonu trestu s návratem do společnosti. Většina současných programů není zaměřena na prevenci recidivy ani individuální přístup k trestaným, kteří mají po skončení výkonu trestu většinou velký problém najít zaměstnání. V některých zemích přitom mají firmy dokonce povinnost propuštěné zaměstnávat.

Článek

V Česku není dokonce k dispozici ani aktuální statistika počtu recidivistů, poslední vznikla před deseti lety. V následujících letech by se ale mohla situace zlepšit. Do věznic se začínají pilotně zavádět systémy na individuální hodnocení potřeb a rizik. Z EU je také možné získat peníze na projekty sociálního začlenění propuštěných vězňů, jak oznámil František Valeš z Českého helsinského výboru.

Na semináři v Plzni věnovaném problematice začlenění trestaných do společnosti uvedl, že citelně chybí zejména programy pro zacházení s lidmi, kteří poprvé opouštějí vězení. "V ČR je asi 60 procent těch, kteří se do výkonu trestu vrátili opakovaně, a 80 až 85 procent osob ve výkonu, jež byly dříve odsouzeny k nějakému alternativnímu trestu," řekl Valeš.

EK se na financování propuštěných vězňů zaměřuje

Podle Bradyho Clougha z Centra politických analýz (CPA) stanovila Evropská komise priority v oblasti integrace bývalých vězňů a ČR by mohla mít šanci realizovat takové programy z evropských peněz.

"Například v Belgii byl z Evropského sociálního fondu zaplacen čtyřletý projekt, při němž se podařilo zaměstnávat propuštěné vězně ve stavebnictví," uvedl Clough. Zajímavé opatření zavedlo podle něj také Turecko, kde firmy, jež mají více než 50 zaměstnanců, musejí zaměstnat propuštěného z výkonu trestu.

ČR se problému zatím věnuje jen okrajově

V Česku zatím  podobné projekty téměř chybí. Spolupráci se zaměstnavateli větších podniků realizuje například Občanská poradna Nymburk. Pro propuštěné se snaží zajistit práci u zaměstnavatelů a oslovuje také ty, kteří by mohli vězňům nabídnout ubytování.

"Máme zkušenost s tím, že řada z nich po výkonu trestu nemá kam jít. Potřebují ubytování, aby se z nich nestali bezdomovci," uvedla Silvie Tombová. Poradna nabízí zájemcům i kurz komunikačních dovedností, rekvalifikační kurz na počítače. Někteří mohli absolvovat i kurz malířství pokojů a další. "Úspěšní máme u velkých firem, jako například ČKD, kteří neustále poptávají nové pracovníky," dodala Tombová.

V Česku se podle posledních údajů daří zvyšovat zaměstnanost vězňů. Se 61 procenty patří k evropskému průměru. Nyní pracuje asi 8000 vězňů ze zhruba 13 000, kteří mohou být zaměstnáni. Celkem je v zemi na 19 000 vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám