Hlavní obsah

Nízká nezaměstnanost povede k dalšímu růstu inflace

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nízká nezaměstnanost, která v říjnu klesla na minimum za posledních devět let, povede podle oslovených analytiků k růstu mezd, a tím i k vyšší inflaci. Ukazuje také na přetrvávající strukturální problémy ekonomiky. Centrální banka, jež na tyto potíže dlouhodobě poukazuje, bude proto zřejmě muset přistoupit k růstu úrokových sazeb, upozorňují ekonomové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu klesla na 5,8 procenta. "Rekordně vysoký počet volných pracovních pozic se nedaří obsadit domácími pracovníky. Do kontrastu se tak dostává 143 500 volných míst, 135 000 dlouhodobě nezaměstnaných a více než 200 000 legálně zaměstnaných cizinců," upozornila analytička Komerční banky Eva Zamrazilová. Nedostatek pracovní síly tak podle ní tlačí na růst mezd, a tím i na větší spotřebu lidí.

"Tento oboustranný tlak na inflaci je jevem, který je charakteristický pro stav plné zaměstnanosti nebo stav jemu blízký a pro růstové přehřátí ekonomiky. Pro centrální banku je aktuální vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti silným argumentem pro další zvyšování úrokových sazeb," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

V Praze najde práci téměř každý

Data o nezaměstnanosti kazí podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové zejména severní Čechy a Morava, kde nezaměstnanost stále dosahuje dvouciferných hodnot. "Naproti tomu v Praze a jejím bezprostředním okolí skoro stoprocentně platí, že kdo pracovat chce, pracovat může. Pokud samozřejmě nelpí na konkrétním vysněném zaměstnání typu pilot tryskového letadla," uvedla.

Zatímco donedávna byl podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška pokles nezaměstnanosti interpretován jako pozitivní zpráva, dnes není situace zdaleka tak jednoznačná. Problémy totiž působí podnikům. "Pozitivní je situace pro státní kasu, která ušetří na sociálních dávkách a získá na víc prostředků ze sociálního pojistného," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Inflace v září zrychlila na 2,8 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zrychlil na 2,8 procenta ze 2,4 procenta v srpnu. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Zrychlení inflace nejvíce...

Výběr článků

Načítám