Hlavní obsah

Německo pootevřelo Čechům pracovní trh

LUCEMBURK/BERLÍN/BRUSEL

Češi, kteří touží po práci v zahraničí, budou mít od čtvrtka větší výběr. Německo a Lucembursko zpřístupní své pracovní trhy pro pracovníky z nových členských zemí Evropské unie, tedy i z ČR. Lucembursko otevře svůj trh bez omezení, do Německa se za prací budou moci vydat jen lidé, kteří ovládají určitou profesi.

Článek

Do Německa mohou ode čtvrtka za prací cestovat strojní inženýři, odborníci z automobilového průmyslu či elektroinženýři. Na rozdíl od současnosti je nečekají zdlouhavé byrokratické procedury.

Byrokracie se ale zjednoduší i u těch zahraničních uchazečů, kteří v Německu získali vysokoškolský diplom; a to nezávisle na tom, v jakém oboru. Dá se očekávat, že počet Čechů pracujících v Německu by se tak mohl zvýšit ze současných více než 12 000 lidí.

Lucemburský pracovní trh je naopak výrazně menší a v současnosti na něm nalezlo uplatnění jen několik stovek Čechů, z nichž velká část pracuje pro evropské instituce. Jich se ovšem byrokratické procedury netýkaly ani před otevřením trhu. Zbytek pracovníků nalezl zaměstnání především v místních bankách či velkých nadnárodních podnicích, které mají v Lucembursku sídlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám