Hlavní obsah

Zlaté české ručičky postupně mizí

ČTK, Kariéra
BRNO

V Česku je mnoho absolventů filosofie, ale postupně vymírají řemeslníci, varují odborníci. Učňovské školy dodávají na trh práce stále méně absolventů, a zlatých českých ručiček, kterými se Češi často pyšní, tak každoročně ubývá. Ti nejlepší navíc odcházejí do ciziny. Zástupci zaměstnavatelů i státu hovoří stále častěji o obnovení spolupráce firem se školami a učilišti, jako tomu bylo před rokem 1989.

Článek

V Česku je mnoho absolventů humanitních věd, ale za chvíli nebudou mít na čem sedět, dalo by se říci s trochou nadsázky. Řemeslníků zkrátka ubývá, profese jako kominík nebo obráběč nejsou dostatečně přitažlivé, shodují se zaměstnavatelé. Na jižní Moravě se teď například neučí ani jeden sklenář, upozornil krajský radní Lubomír Šmíd, který zároveň vede krajskou Radu pro rozvoj lidských zdrojů.

Problematikou se zabýval například projekt Regionální hospodářské komory Brno. Tým odborníků navrhl možná řešení, teď o nich chce jednat se školami, zaměstnavateli i státem. Jedním z řešení situace je podle Šmída třeba větší vliv kraje na soukromé školství. Stát dává soukromým středním školám asi 85 procent jejich nákladů, má ale jen malý vliv na strukturu učebních oborů, uvedl Šmíd. Další možností je také finanční zvýhodnění škol, které vyučují potřebné obory.

Gymnázia vyjdou stát levněji než učiliště

Podle viceprezidenta Hospodářské komory Pavla Bartoše se ale zatím k závažnému stavu nestaví zcela správně ani vláda. Důvodem může být i to, že jsou gymnázia pro stát levnější než učňovské školství. Zatímco normativ na studenta gymnázia je 32 000 Kč, u učně je to 45 000 korun, uvedl Antonín Malach, který zpracoval publikaci Řemesla dnes.

Čím dřív se prý situace začne řešit, tím lépe. "Není na co čekat. Když se dnes některá škola rozhodne, že bude některý program vyučovat, bude mít absolventa nejdřív za pět let a navíc bez praxe," podotkl Bartoš. Nedostatek lidí by mohla na čas pomoci vyřešit pracovní síla ze zahraničí. Viceprezident ale nečeká, že by cizinci pokryly všechny chybějící profese v plné míře.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokles populace ohrožuje střední školství

Demografický vývoj v Česku se podle odborníků v příštích letech výrazně dotkne středních škol. Ohrožena budou zejména učiliště, o která je nižší zájem kvůli...

Výběr článků

Načítám