Hlavní obsah

EK představí "modrou kartu" pro přitažení kvalifikované síly

ČTK, Kariéra
ŠTRASBURK, BRUSEL

Evropský komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Franco Frattini by měl v úterý ve Štrasburku představit podrobnosti návrhu na zavedení takzvané "modré karty" umožňující lidem z třetích zemí v Evropské unii legálně pracovat a žít. Kartu by měli dostávat imigranti s odbornou kvalifikací.

Článek

Podobným způsobem funguje systém "zelených karet" ve Spojených státech. Evropa se stále naléhavěji potýká s problémem postupného stárnutí populace. Odhaduje se, že asi třetina lidí v EU v roce 2050 bude starší 65 let.

Pokud se potvrdí informace, které se o projektu objevily v médiích, pak by měla "modrá karta" držiteli zajistit dvouletý pracovní pobyt ve členském státě s tím, že by toto povolení mohlo být obnovitelné. Po uplynutí dvou let by se také mohl zájemce přemístit do jiné země EU.

Evropská komise, výkonný orgán EU, chce novým systémem reagovat na skutečnost, že velká část kvalifikovaných přistěhovalců z oblastí jako severní Afrika či Blízký východ míří na severoamerický kontinent. Do unie se podle odhadů naopak vydávají ti, kteří příliš kvalifikovaní nejsou.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se hledá práce nejlépe z celé EU

V Praze se hledá práce nejlépe z celé Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Praha tak za sebou nechala...

Výběr článků

Načítám