Hlavní obsah

Může si zaměstnavatel vybírat mezi kuřákem či nekuřákem?

Novinky, dol, Kariéra

Záležitost kouření na pracovišti se dotýká jak zaměstnanců, tak i zaměstnavatelů. Druzí jmenovaní jsou ale více vystaveni riziku postihů, které souvisí s právy a povinnostmi v této oblasti. Zaměstnavatel ovšem často zjistí, že jeho nový zaměstnanec kouří až po jeho nástupu. Přímá otázka při přijímacím pohovoru by totiž mohla být považována za diskriminační.

Článek

Definice "hledáme nekuřáka" by se neměla objevovat ani v inzerátech nabízejících práci. Stávající právní předpis totiž stanovuje, že je zakázáno činit nabídky zaměstnání, které mají diskriminační charakter, nejsou v souladu s pracovněprávními nebo služebními předpisy, nebo odporují dobrým mravům.

Zároveň se uvádí, že zaměstnavatel nesmí při výběru zaměstnanců vyžadovat osobní údaje, které neslouží k plnění povinností zaměstnavatele.  Striktní vyžadování, aby uchazeč byl nekuřák, by tak nebylo v souladu se zásadou poskytování rovných příležitostí všem osobám, které se o místo ucházejí.

Zřízení kuřárny není povinností zaměstnavatele

Podle platných předpisů není zaměstnavatel povinnen zřizovat kuřárny pro zaměstnance, a to ani v těch případech, kde je zákaz kouření z bezpečnostních či hygienických důvodů. Naopak má právo stanovit zákaz kouření ve všech prostorách, přičemž  V žádném případě se nejedná o diskriminaci kuřáků.

Zaměstnavatelé ale většinou vycházejí zaměstnancům v tomto bodě vstříc a kuřárny zřizují. U notorických kuřáků by zřejmě tak jako tak k porušování zákazu kouření docházelo, čímž by se obě strany dostávaly do sporů ohledně porušování pracovní kázně, které by negativně poznamenávaly vztah a loajalitu k zaměstnance k firmě.

Zaměstnanecké výhody pro kuřáky bez výjimky

I pokud by měl zaměstnavatel dobrou vůli motivovat své zaměstnance k nekouření, tím že nekuřákům poskytne širší spektrum zaměstnaneckých výhod a finančních příspěvků, nesmí tak učinit. Opět by tím porušil zásady rovného zacházení se všemi zaměstnanci.

Každý meč má ale dvě strany - stejně tak jako by zaměstnavatel neměl poskytovat určité benefity jen zaměstnancům nekuřákům, neměl by ani pozitivně diskriminovat kuřáky, např. tím, že jim z důvodu potenciálně rizikovějšího zdravotního stavu poskytne oproti zaměstnancům nekuřákům týden dovolené navíc v zařízení lázeňské péče apod.

Reklama

Související témata:

Související články

České dráhy chystají totální zákaz kouření

Do boje proti kuřákům se pustily České dráhy (ČD). Od 1. září se na území České republiky nebude smět kouřit v dálkových mezinárodních vlacích. A od nového...

Výběr článků

Načítám