Hlavní obsah

Jana Doleželová: Doktorka na přehlídkovém molu

Novinky, Daniel Olszyna, Kariéra

Sympatická Jana Doleželová je krom titulů Miss ČR a Miss televizních diváků z roku 2004 i nositelkou dalšího titulu, kterým se příliš mnoho dívek v modelingové branži pochlubit nedokáže. Od roku 2005 může Jana užívat i titul PharmDr., tedy doktorka farmacie. Podívejte se s námi na to, jak se kloubí modeling s farmacií a jaké kariérní plány má Jana do budoucna.

Článek

V dubnu 2004 byla Jana Doleželová na podiu Grandhotelu Pupp v Karlových Varech korunována nejkrásnější dívkou České republiky, ale už o další dva měsíce později zaznamenala další velký životní úspěch - 28. června slavnostně odpromovala jako absolventka farmaceutické fakulty v pražském Karolinu. 

"Měla jsem štěstí, že na farmacii jsou státnice rozloženy od třetího ročníku po každém půlroce studia, takže v době, kdy jsem se do soutěže Miss ČR přihlásila, jsem již měla šest těchto státnic za sebou a před sebou už pouze obhajobu diplomové práce," popisuje Jana. "Musím říct, že kdybych se do soutěže přihlásila v nějakém nižším ročníku školy, tak bych určitě nezvládla studovat a plnit všechny pracovní povinnosti, které s sebou soutěž přinesla," hodnotí i s odstupem kladně své rozhodnutí přihlásit se do soutěže "až" ve 22 letech.

Jana při slavnostní promoci v pražském Karolinu. Foto: archiv J. Doleželové.

Jedenkrát týdně se měním v lékárnici

Modelingem se nedá živit věčně, proto má Jana podle svých slov jako zadní vrátka otevřenou farmacii. Rok po promoci získala obhajobou své rigorózní práce titul doktorky farmacie a s oborem se neustále udržuje v kontaktu. "Pokud jsem v Čechách, jedenkrát týdně oblékám bílý plášť a pracuji v lékárně. Kontinuální vzdělávání je u farmacie podmínkou úspěchu," překvapuje Jana svojí doposud netušenou aktivitou a svěřuje se, že by si přála mít jednou lékárnu vlastní.

Lékárna je ovšem v dnešní době velmi nákladná záležitost. I proto se Jana stále věnuje modelingu, přestože přiznává, že je tato práce někdy časově a fyzicky náročná a hodně stresující. Honoráře jí ale pomáhají se krok za krokem ke vytyčenému cíli přibližovat. "Můj cíl je mít jednou lékárnu v Praze na dobré adrese - ale jak začínám zjišťovat, tak najít takovou dobrou adresu bude možná těžší, než si na lékárnu vydělat," dodává s úsměvem.

Pokud není mimo ČR, mění Jana jedenkrát týdně přehlídková mola za práci v lékárně. Foto: archiv J. Doleželové

Modelingu dávám ještě tři roky

S ohledem na výše uvedené se samozřejmě nabízí otázka, kdy Jana svůj přesun z přehlídkových mol za lékárenský pult plánuje. "Už zhruba tři roky říkám, že za tři roky se usadím a přestanu s modellingem. Nicméně protože tuto větu už říkám tři roky.....  tak se asi budete muset nechat překvapit," směje se Jana. 

Udělat tlustou čáru za kariérou modelky podle ní ale nelze a návrat  k farmacii plánuje spíše jako plynulý přechod. Počítá s tím, že čas od času si k modellingu určitě stejně odskočí, bude si ale určitě více vybírat, jakou zakázku vezme.

Fotomodeling je časově dost náročný, umožňuje ale navštívit i velmi exotická místa. Foto: archiv J. Doleželové

Tvář z přehlídkového mola, lékárny i filmového plátna

Janě ale evidentně kombinace modelingu s farmacií nestačí a tak se pustila i do herectví. A začala poměrně ambiciózně - hned první roli si "střihla" v televizních povídkách cyklu 3+1 s Miroslavem Donutilem. "Byla to víceméně náhoda - byla jsem pozvána produkcí České televize na casting a vyšlo to," popisuje Jana svůj vstup před kamery.

To, že její výkon nezapadl, asi nejlépe dokladuje následující role ve filmu Bestiář, kterou Janě právě na základě shlédnutí její práce v České televizi nabídla režisérka Irena Pavlásková. A fakt, že dobré reference prodávají nejlépe, potvrzuje zatím poslední Janina herecká práce. V novém filmu režiséra Dušana Kleina Svatba na bitevním poli, který bude mít premiéru 10. ledna 2008, si už zahrála po boku takových kapacit, jako je Bolek Polívka, Josef Somr nebo Zlata Adamovská.

 "Herectví mě baví, ale beru jej spíše jako zpestření mé současné práce, než že bych o něm vážně do budoucna uvažovala," říká Jana. Na stole se jí ale mezitím objevily už další dvě herecké nabídky - jedna divadelní a jedna filmová. Její slova o posledních třech letech v showbyznysu tedy budeme muset brát asi s opravdu velkou rezervou...

Foto: archiv J. Doleželové

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám