Hlavní obsah

K novému zaměstnavateli s úředním doprovodem

– PRAHA
ČTK, Kariéra

Institut trhu práce, který funguje v pěti krajích a má snížit nezaměstnanost, nabízí nyní zájemcům o práci novou podpůrnou službu - doprovodí je k novému zaměstnavateli. Pracovníci institutu pak budou spolupracovat s firmami, dokud se člověk zapracuje.

Článek

Pilotní projekt s názvem Institut trhu práce začal fungovat loni v pěti krajích - v Ústeckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Zlínském a Vysočina. Má propojit úřady práce se zaměstnavateli a školami. Na vytvoření této služby se dohodlo ministerstvo práce s Hospodářskou komorou a Národním vzdělávacím fondem.

Pracoviště institutu sledují potřeby firem a jejich nároky na kvalifikaci. Vyhodnocují mimo jiné nabídku a poptávku pracovních míst. Navrhnou pak případné změny ve vzdělávání a přípravě. Pracovníci by měli podle vedoucí projektu Aleny Jungové začít také spolupracovat přímo se základními školami a měli by přispět k tomu, aby si žáci volili perspektivní povolání.

Do projektu se zapojilo 26 úřadů práce. Díky němu začnou podle Jungové používat nový postup a víc se soustředí na potřeby jednotlivých žadatelů o práci i zaměstnavatelů. Podle nich nabídnou cílené rekvalifikace.

Pilotní fáze projektu skončí v pololetí 2008. Stát by měla zhruba 500 miliónů korun. Tři čtvrtiny rozpočtu uhradí Evropský sociální fond, zbytek ministerstvo práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám