Hlavní obsah

V Praze se hledá práce nejlépe z celé EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

V Praze se hledá práce nejlépe z celé Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Praha tak za sebou nechala všechny evropské metropole. Rovnat se jí mohou pouze dánské hlavní město Kodaň a irská metropole Dublin, kde jsou vyhlídky na dobré pracovní místo sice o něco nižší, ale nijak výrazně.

Článek

Z obyvatel Prahy, které evropský statistický úřad oslovil, celkem tři čtvrtiny souhlasily s tvrzením, že v metropoli lze snadno nalézt "dobré zaměstnání". V druhé Kodani to bylo 74 procent respondentů a v Dublinu 70 procent. Na opačném konci žebříčku se naopak krčí německý Frankfurt a italská města Palermo a Neapol, kde kladně na stejnou otázku odpověděla jen tři procenta respondentů.

Špatně si ovšem nevede ani slovenská metropole Bratislava. V rámci Evropské unie obsadila celkově sedmé místo a nechala za sebou řadu věhlasných měst jako Amsterdam, Brusel a další.

Minimum lidí bez práce

Odpovědi respondentů mají nepochybně souvislost s mírou nezaměstnanosti v jednotlivých městech. Praha i v tomto ohledu patří mezi evropské "šampióny". Podle posledních statistik se nezaměstnanost v české metropoli pohybuje kolem 2,5 procenta, což je nejen výrazně pod průměrem míry nezaměstnanosti v České republice, ale i v Evropské unii.

Praha je také jediným "regionem" v Česku, který překračuje průměrnou životní úroveň EU. Je také nejbohatším regionem mezi novými členskými zeměmi EU. Její bohatství v přepočtu na jednoho obyvatele činí téměř 140 procent unijního průměru.

Tyto na první pohled velmi potěšitelné statistiky však přinášejí i problémy, které způsobují hlavně vyšší ceny. Odráží se to také v další statistice Eurostatu, která hodnotí dostupnost bydlení. Zde česká metropole mezi unijní premianty rozhodně nepatří. Jen 16 procent oslovených Pražanů souhlasilo s tvrzením, že ve městě lze sehnat dobré bydlení za rozumnou cenu.

Bydlení se naopak nejlépe shání v německém Lipsku, dánském Aalborgu či portugalské Braze, alespoň podle více než dvou třetin oslovených. Na chvostu pomyslného žebříčku naopak skončila Paříž, kde je možné snadno najít dobré a hlavně dostupné bydlení jen podle tří procent respondentů. Nejlépe umístěným českým městem je Ostrava, kde se bydlení dobře hledá podle zhruba poloviny oslovených.

10 měst v EU, kde se nejlépe hledá práce
Městorespondenti souhlasící s tím, že v jejich městě lze snadno najít dobré zaměstnání (v %)
Praha (Česko)75
Kodaň (Dánsko)74
Dublin (Irsko)70
Aalborg (Dánsko)62
Antverpy (Belgie)62
Cardiff (Wales)61
Bratislava (Slovensko)60
Amsterdam (Nizozemí)60
Manchester (Angllie)59
Rotterdam (Nizozemí)59
Zdroj: Eurostat
10 měst v EU, kde se nejlépe hledá bydlení
Městorespondenti souhlasící s tím, že v jejich městě lze snadno nalézt dobré bydlení za rozumnou cenu (v %)
Lipsko (Německo)78
Aalborg (Dánsko)71
Braga (Portugalsko)68
Dortmund (Německo)62
Oviedo (Španělsko)61
Bialystok (Polsko)57
Berlín (Německo)57
Newcastle (Anglie)54
Oulu (Finsko)53
Ostrava (Česko)52
Zdroj: Eurostat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám