Hlavní obsah

Hitparáda zaměstnaneckých benefitů

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejčastější zaměstnaneckou výhodou je v Česku příspěvek na stravování, který nabízí většina ze stovky největších domácích podniků. Druhé místo patří penzijnímu připojištění spolu se školeními a vzdělávacími kurzy. Nejméně využívaná je naopak možnost nákupu firemních akcií. Nějaké zvýhodnění pro zaměstnance používá 93 procent velkých domácích společností.

Foto: Profimedia.cz

Ke spokojenosti zaměstnanců dnes už zdaleka nepostačí jen motivující mzda, čehož jsou si firmy dobře vědomy.

Článek

Výsledky letního průzkumu oznámil ředitel zaměstnaneckých výhod ING Jan Šíbal. Více než polovina dotazovaných firem, kolem 53 procent, zvažuje v budoucnosti nabídku výhod pro zaměstnance dále rozšiřovat.  

Firmy konkrétně chtějí zaměřovat pozornost na zvýšenou zdravotní péči, životní pojištění, rekreaci a penzijní připojištění. "Péče o zaměstnance včetně poskytování zaměstnaneckých výhod je dnes součástí strategie většiny společností," řekl Šíbal.

Nejvíc výhod užívá top management

Přibližně 56 procent ze společností nabízejících zaměstnanecká zvýhodnění dávají lepší podmínky členům vedení než ostatním pracovníkům. Navíc jsou rozdíly mezi vrcholovými manažery a zástupci nižších pater managementu.

Podle Šíbala budou muset podniky, například velké zahraniční automobilky, kvůli vysoké fluktuaci a nedostatku některých profesí stále více zaměřovat pozornost i na dělníky a nabízet jim taková zvýhodnění, která by například zamezila odchodům ke konkurenci nebo do zahraničí.

Evropa sází na pojištění

V západoevropských zemích vládnou zaměstnanecké výhody zaměřené na budoucnost, tedy penzijní systémy, zdravotní péče, pojištění pro případ smrti. Podle specialistky na zaměstnanecké výhody z firmy Fincentrum Martiny Janiukové je možné očekávat, že Česko půjde ve stopách západních protějšků.

 "Ve střední a východní Evropě a v Česku samotném však převažují krátkodobé benefity hmotného rázu - firemní telefon, auto, PC, stravenky, a tak dále, což se bude časem měnit ve prospěch penzijních a pojistných programů podobně jako v tradičních zemích EU," uvedla v tiskové zprávě.

Poskytovaná zaměstnanecká zvýhodnění (v procentech z firem, které benefity nabízejí):
Příspěvek na stravování (stravenky, jídlo v práci)97 %
Penzijní připojištění; školení a kurzy86 %
Sport, kultura, rekreace a volný čas78 %
Služební vozidlo75 %
Zvýhodněné půjčky50 %
Pracovní volno47 %
Životní pojištění42 %
Nepeněžité dary36 %
Manažerské programy; nákup firemních výrobků se slevou33 %
Přechodné ubytování25 %
Sleva při nákupů vyřazených aut, mobilů22 %
Příspěvek na hromadnou dopravu19 %
Možnost nákupu akcií firmy14 %
Zdroj: průzkum mezi firmami Czech Top 100, Ogilvy Public Relations

Reklama

Související témata:

Související články

Mzda není všechno, myslí si zaměstnanci

Bezmála polovina všech zaměstnanců, přesněji 45 procent, dostává v současné době od svého zaměstnavatele kromě mzdy i další zaměstnanecké výhody, benefity....

Výběr článků

Načítám