Hlavní obsah

Češi nejsou připraveni často měnit práci

ČTK, Kariéra
PRAHA

Odborníci varují před tím, že Češi nejsou připraveni na situaci, kdy budou muset možná několikrát za život měnit zaměstnání a nevystačí si se znalostmi ze škol. S nedostatečnou kvalifikací zaměstnanců se podle Národního vzdělávacího fondu už potýkají tuzemští i zahraniční zaměstnavatelé.

Článek

Pomoci motivovat lidi, aby se učili i po opuštění školních lavic, má projekt Kvalita v dalším profesním vzdělávání, který má na starosti Národní vzdělávací fond (NVF) a další partneři. Jeho cílem je sjednocení úrovně vzdělávacích institucí, lektorů a vzdělávacích programů, řekl Zdeněk Palán z NVF.

Podle tvůrců projektu je jedním z problémů Česka, že dosud nemá jednotný a přehledný systém řízení kvality vzdělávacích institucí, který by zájemcům garantoval, že skutečně získají odpovídající vzdělávání, které také uplatní.

"V současnosti spotřebitel nemá žádnou záruku, obvykle pozná, že se něco naučil, až když kurz skončí," řekl Palán. 

Jako příklad uvedl rekvalifikační kurzy, které sice na začátku získávají akreditace, ale pak už jsou prý kontrolovány pouze namátkově.

Fond se společně se svými partnery zaměří na koordinaci třech oblastí: certifikaci firem, které vzdělávání poskytují, akreditaci vzdělávacích programů a certifikaci lektorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám