Hlavní obsah

Nejsnáze se podniká v Singapuru, ČR si pohoršila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejlepší podmínky pro založení společnosti a zahájení podnikání ve světě má Singapur, kterému patřilo prvenství i loni. Ukázala to čerstvá zpráva Světová banka. Česká republika si ale navzdory reformám opět pohoršila a je daleko za Slovenskem a zeměmi v Pobaltí.

Článek

"Průzkum zjistil, že návratnost investic je nejvyšší v zemích, které se nejvíce reformují," řekl Michael Klein, který výzkum zastřešoval. Nejhlubší reformy jsou patrné v zemích ze skupiny rozvíjejících se trhů, jako je Čína, Indie, Indonésie, Turecko, Vietnam nebo zmíněný Egypt. Do skupiny patří i ČR.

Zpráva Doing Business 2008 zkoumala situaci ve 178 zemích světa. Konečné pořadí je výsledkem posuzování více faktorů, nejvíce ale záleželo na tom, jak dlouho trvá založení firmy, vyřízení formalit či zdanění.

Značný pokrok učinila střední a východní Evropa spolu se střední Asií. Několik zemí v těchto oblastech učinilo tak významné reformy, že se u nich dá podnikat snáze než v západní Evropě.

Ve střední a východní Evropě patří k největším reformátorům Chorvatsko, Makedonie, Gruzie, Bulharsko a Maďarsko, ze všech postkomunistických zemí je ale k podnikání nejpřátelštější Estonsko. V celkovém žebříčku je na 17. místě, takže odsunulo například i Německo, Francii nebo Itálii.

Firmu jde v ČR založit rychle, ukončit podnikání je obtížnější

V České republice i na Slovensku připadá na každých 100 obyvatel shodně 13 registrovaných firem, což je mimo jiné stejně jako v Singapuru. Po 12 firmách na 100 obyvatel má Estonsko a Polsko, kde se rovnají Hongkongu. "Mnoho firem v těchto zemích se stává globálními lídry v oboru, jako třeba Skype, která vznikla v Estonsku, anebo česká automobilka Škoda," podotýká hlavní autor zprávy Simeon Djankov.

U České republiky zpráva vyzdvihuje především zkrácení celého administrativního procesu. Na založení firmy v Česku stačí 17 dnů, zatímco v předchozím průzkumu to bylo v průměru 24 dnů. Kamenem úrazu je ale snaha ukončit podnikání. Od vyhlášení úpadku po likvidaci firmy je nutné počítat v průměru s 6,5 lety, zatímco třeba v Litvě stejný proces zabere pouze 1,7 roku.

Pořadí zemí podle toho, jak snadné je v nich podnikat
pořadízemě
1.(1.)Singapur
2.(2.)Nový Zéland
3.(3.)USA
4.(5.)Hongkong
5.(7.)Dánsko
6.(6.)Velká Británie
7.(4.)Kanada
8.(10.)Irsko
9.(8.)Austrálie
10.Island
další vybrané pozice
12.Japonsko
16.Švýcarsko
17.Estonsko
18.Gruzie
20.(21.)Německo
22.Lotyšsko
25.Rakousko
26.(16.)Litva
31.(35.)Francie
32.(36.)Slovensko
44.(43.)Mexiko
45.(66.)Maďarsko
46.Bulharsko
48.(49.)Rumunsko
53.(82.)Itálie
56.(52.)Česká republika
57.Turecko
74.(75.)Polsko
83.(93.)Čína
106.(96.)Rusko
Poznámka: v závorkách pořadí v předchozím roce
Zdroj: Světová banka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám