Hlavní obsah

Češi mají v zahraničí zájem hlavně o krátkodobou práci

– PRAHA
ČTK, Kariéra

Češi, kteří se chtějí vydat za pracovní zkušeností do zahraničí, mají zájem hlavně o sezonní práce nebo o krátkodobý pracovní poměr na dobu určitou. Největší zájem je o práci v anglicky mluvících zemích. V kurzu jsou i Německo a Rakousko, kde je ale trh práce Čechům prozatím uzavřen a je zde nutné pracovní povolení.

Článek

"Velice zřídka jsme se setkali s tím, že by někdo migroval za prací na dobu neurčitou, třeba že by chtěl do toho státu přesídlit," uvedla Jana Kačenová,  která je jednou z 15 poradců Eures. Ti v regionech České republiky působí na úřadech práce.

Síť Eures zřízená Evropskou komisí poskytuje poradenství, informace a pomoc občanům Evropského hospodářského prostoru (EHP), kteří chtějí pracovat v jiné zemi. Pomáhá i zaměstnavatelům, kteří chtějí provádět nábor zaměstnanců v zahraničí. EHP tvoří 27 členských států EU, Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

Zájem Čechů o práci v Evropě je podle Kačenové přibližně stejný jako před třemi lety, kdy Česká republika vstoupila do EU. "Rozhodně není takový jako na Slovensku nebo v Polsku," dodala poradkyně Eures.

Anglicky mluvící země vedou

"Vzhledem k jazykovému vybavení uchazečů nebo absolventů ze škol je největší zájem o anglicky mluvící země," řekla Kačenová. V Anglii a Irsku je to ještě usnadněno tím, že tyto země na trhu práce neuplatnily pro evropské nováčky přechodná období, doplnila.

Zájem je i o sousední země, jako je Německo a Rakousko, ale právě tyto státy mají uzavřený trh práce pro občany ČR, kteří proto potřebují pracovní povolení. Nicméně pro odborníky z technických profesí z nových členských zemí EU německá vláda nedávno schválila zjednodušený postup pro získávání pracovního povolení. 

Kompletní údaje o počtu Čechů pracující v jednotlivých evropských zemích chybí. Nejvíce, a to 17 400, občanů ČR v roce 2006 pracovalo v Británii. V Německu pracovalo 12 404 Čechů, v Rakousku 6680 a 4524 Čechů pracovalo v Irsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo pootevře pracovní trh i Čechům

Německá vláda plánuje částečné pootevření svého pracovního trhu pro kvalifikované lidi z nových členských zemí Evropské unie včetně Česka. Důvodem je akutní...

Výběr článků

Načítám