Hlavní obsah

Česko se chystá umožnit ženám práci v dolech

ČTK, Kariéra
PRAHA

Českým ženám v budoucnu nebude zákon zakazovat práci v dolech a v podzemí. Vláda se totiž chystá ve středu vypovědět úmluvu Mezinárodní organizace práce z roku 1935 a s ní související část Evropské sociální charty, které omezují ženskou práci ve fyzicky obtížném prostředí.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky

Výrobci hornických přileb se možná budou muset brzy přeorientovat i na dámské velikosti.

Článek

Důvodem je rozpor úmluvy i zákoníku práce, který z ní vychází, s principem rovných příležitostí pro muže a ženy. K prosazování rovných příležitostí žen a mužů se Česko zavázalo při vstupu do Evropské unie. Evropský soudní dvůr vynesl už v minulosti několik rozsudků, které napadly obsah úmluvy.

Podle jeho rozhodnutí je nepřípustné, aby byly ženy vyloučeny z určitého typu zaměstnání s odůvodněním, že by jim měla být poskytnuta větší míra ochrany než mužům, píše se v předkládací zprávě pro vládu. V roce 2005 Evropský soudní dvůr uvedl, že úmluva není slučitelná s evropským právem, státy by ji tedy měly vypovědět.

Pokud by členský stát EU nevypověděl úmluvu a zakazoval by ženám fyzicky náročné práce, mohl by Evropský soud uvalit vládě pokutu. Každý uchazeč o zaměstnání by tak v budoucnu měl být posouzen individuálně podle jeho schopností a fyzické zdatnosti, nikoli na základě pohlaví.

Horníci se o práci nebojí

Podle MPSV by zrušení úmluvy nemělo způsobit problémy ženám ani zaměstnavatelům. Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu prý neočekává zvýšený zájem žen o práci v podzemí, proto nepředpokládá žádné navýšení nákladů v souvislosti s dokupováním technického vybavení ve větším rozsahu.

Úmluvu doposud vypovědělo šest členských států EU - Finsko, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko, Británie a Švédsko.  Ani zde se podle předpokladů poměr žen v důlním průmyslu nijak dramaticky nezměnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám