Hlavní obsah

Riziková skupina: absolventi škol bez praxe

Novinky, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Absolventi škol patří na trhu práce k rizikovým skupinám, neboť více než dvojnásobně převyšují obecnou míru nezaměstnanosti ekonomicky aktivních obyvatel. Takřka 70% absolventů středních a vysokých škol má zkušenosti s nezaměstnaností v prvních dvou letech po ukončení školy.

Článek

Ideální podmínky pro přechod od studií k zaměstnání mají ti absolventi škol, kteří aktivně spolupracovali již během studií s některými společnostmi. Jejich šance uspět při hledání nového místa je mnohonásobně vyšší a zároveň mají v tomto případě možnost uvést ve svých životopisech skutečnou praxi. 

Většina absolventů však nemůže využít žádných předchozích kontaktů, referencí a praxe na pracovišti. Zaměstnavatelé se u nich často obávají dlouhodobého zaškolování, seznamování s kulturou firmy, pracovními návyky, fluktuací spojenou s nevhodnou volbou povolání atd. Nezaměstnaných absolventů je tak přibližně 30 000 z celkových asi 160 000 absolventů středních a vysokých škol, kteří každým rokem opouští školy.

Přes všechna "rizika" a "nevýhody" spojené s přijetím absolventů přinášejí mladí lidé zaměstnavatelům nové neotřelé názory, postupy, aktivitu, modernizaci. Jak tedy napomoci absolventům v hledání místa?

Pomoc na obzoru

Se složitou situaci se absolventům bez praxe se snaží pomoci nový projekt "Cadet GO - specialista na start do života". Především absolventům středních a vysokých škol do 2 let po ukončení školy poskytuje možnost zvýšení konkurenceschopnosti na trhu práce formou krátkodobých kurzů. 

"V průběhu kurzů projdou absolventi certifikovanými testy, které ukážou vhodné či nevhodné směry povolání, osobní charakteristiku a komunikační profil," říká Zdeněk Fibich z Cadet GO. "Naši konzultanti seznámí absolventy s funkčními cestami pro hledání zaměstnání a připraví je nejen na pohovor, ale i na práci v týmu a osobní zodpovědnost," dodává Fibich.

V absolventech kurzu pak zaměstnavatelé získávají připraveného pracovníka, navíc s mnoha nezávislými popisnými údaji a referencemi. V celkovém výsledku tak dochází nejen ke výraznému nárůstu šance na uplatnění absolventa na trhu práce, ale i k zefektivnění náborových procesů firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám