Hlavní obsah

Podniky vítají v reformě zjednodušení administrativy

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podniky vítají v rámci reformy veřejných financí nejen snížení daní, ale i další opatření, která vedou ke zjednodušení administrativy, jako je například zavedení skupinové registrace podniků k dani z přidané hodnoty. Podle analytiků budou tato opatření novou motivací pro domácí i zahraniční investory, díky kterým vzniknou tisíce nových pracovních míst.

Článek

Skupinová registrace k DPH i osvobození příjmů z převodu podílů mateřských společností v dceřiných firmách jsou opatření, která firmám snižují administrativu a která se v rámci EU standardně používají, řekl ČTK prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. 

Tato opatření budou podle Radka Halíčka z oddělení daňového poradenství společnosti KPMG významným krokem vpřed pro další rozvoj české ekonomiky tím, že se v zemi nově vytváří daňově zajímavé prostředí pro zakládání holdingových společností a regionálních řídících center, a to jak pro domácí, tak zahraniční investice.

Změny v kombinaci s atraktivitou Prahy a také snížením sazeb daně z příjmů fyzických osob prý přilákají řadu kvalifikovaných pracovníků a zahraničních manažerů. "Lze očekávat snížení poptávky po zahraničním plánování, vytváření českých holdingových struktur a možná i návrat některých českých investorů zpátky domů," odhadl Halíček.

Především z důvodu neexistence podobných daňových opatřeních zahraniční investoři často preferovali namísto České republiky holdingové struktury v Nizozemsku, Lucembursku nebo na Kypru, uzavírá Halíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám