Hlavní obsah

Dobře zařízená kancelář prospěje vašemu podnikání

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tomu, aby zaměstnanci odváděli kvalitní práci, je nestimuluje jen výše sumy na výplatní pásce, ale také pracovní prostředí. Někdo se cítí dobře s čistým stolem, pro jiného je ideálním pracovním prostředím chaos. Prostory společnosti by měly být pracovníkům příjemné, vždy pro ně ale musí platit pravidla reprezentativního vzhledu.

Článek

Pracovním prostorám by měl zaměstnavatel věnovat velkou pozornost, protože pohled do kanceláří vypovídá hodně o firemní kultuře. Klient, který uvidí během schůzky ve vaší firmě v kancelářích nepořádek, se bude dlouho a velmi důkladně rozmýšlet, jestli takové společnosti zakázku vůbec zadat. 

Reprezentativní firemní prostředí ovšem nevytváří jen pořádek na pracovišti, ale také jeho zařízení. Můžete mít sebevíc uklizeno, ale pokud jsou místnosti v podniku vybavené otřískaným nábytkem a navíc "každý pes, jiná ves," dobrý pocit z vás klient zřejmě nezíská.  

Kancelář z pohledu pracovníka

Velmi záleží na tvaru místnosti, ideální nejsou například prostory ve tvaru písmene L. Lidé v kanceláři by na sebe měli primárně vždy vidět, což jim velmi usnadní komunikaci. 

Pozornost si zaslouží i rozmístění stolů. Pokud kolegu posadíte zády ke dveřím, určitě se nebude cítit ideálně - bude ho znervózňovat každý zvuk a jeho koncentrace na práci bude minimální. To platí i v případě, že jeho stůl sousedí se vstupními dveřmi, zde ho mimo problémů se soustředěním bude trápit i průvan.  

Světlo a stín

Velmi zásadní je volba druhu osvětlení. Mělo by být bez nadměrných kontrastů a přesvětlených míst, která mohou oslňovat. Nejideálnější je proto denní světlo, ne vždy je ale tento požadavek reálný, zejména ve vnitrobloku kancelářských budov.

S osvětlením pracovních prostor souvisí i barva stěn, nejméně vhodná je bílá, u nás bohužel nejčastější. Světlo se od ní odráží a v kombinaci se zářením monitoru nepůsobí na lidský zrak pozitivně.

Do kanceláře bychom se měli těšit

Důležitý je i osobní prostor pracovníka. Měl by mít možnost uspořádat si své působiště tak, aby si nepřekážel s ostatními kolegy. Pokud budou lidé v práci bez ustání stresováni hlukem, špatným osvětlením nebo nepohodlným sezením, nejen že jejich pracovní nasazení bude mizivé, ale budou se domů vracet s příznaky zdravotních problémů.

Investice do vybavení kanceláří vaší firmy je sice finančně velmi zásadní, ale věřte, že se opravdu vyplatí. Nejen, že utvrdí víru klientů ve vaši společnost, ale zvýší i výkonnost vašich pracovníků, kteří nebudou motivováni k přechodu ke konkurenci, v jejímž pracovním prostředí by se cítili lépe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám