Hlavní obsah

Vatikán zahájil revoluci v zaměstnávání - chce více žen

ČTK, Kariéra

V doposud velice konzervativním Vatikánu nastává zajímavý obrat. Apoštolský stolec v zaměstnávání nově sází na ženy. Ty mohou pracovat na nejrůznějších postech vatikánské správy, přičemž nabízené platy jsou velmi lukrativní. Za zachování papežských tajemství umí Vatikán dobře zaplatit.

Článek

Podmínkou získání dobré a jisté práce je vzdělání, znalost cizích jazyků a schopnost "držet jazyk za zuby", jak uvedl polský deník Metro. Ještě donedávna byl přitom obraz ženy zaměstnané ve vatikánském úřadu spíše raritou.

Zanedlouho se to má změnit. Vše souvisí s reformou, jejíž realizaci zahájil papež Benedikt XVI. a která spočívá v zaměstnávání většího počtu žen. První efekty reformy jsou viditelné již nyní. Ve vatikánských úřadech pracuje už asi 600 žen. Jsou to především tlumočnice, účetní, úřednice, pracovnice v archivu, sekretářky a specialistky na elektronické zpracování dat. Ženy tvoří zhruba 16 procent všech zaměstnanců Vatikánu.

Vatikán je známý na trhu práce tím, že platí svým lidem mnohem více, než je evropský průměr. Vidět je to již na nejnižších pozicích: zatímco žena zaměstnaná v italské úklidové firmě vydělává okolo 1000 eur (28 000 korun) měsíčně, ve Vatikánu za stejnou práci dostane až třikrát více.

Vatikán má řadu interních tajemství a právě za jejich zachování dokáže svým pracovníkům dobře zaplatit. Výběr lidí probíhá kvůli tomu s nejvyšší pečlivostí a dostat zde práci proto není úplně jednoduché.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám