Hlavní obsah

Elektronický trh práce představil škálu svých možností

Novinky, Kariéra
PRAHA

Národní a evropský elektronický trh práce představil minulý týden v prezentaci Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) všechny své možnosti, aktuální data a novinky, které jsou volně přístupné široké veřejnosti na webových stránkách MPSV a EURES. Sdružuje informace o volných pracovních místech nejen v ČR, ale díky systému EURES i pracovní nabídky v rámci celé Evropské unie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Elektronický trh práce je aktivně budován v rámci Integrovaného portálu MPSV. Jeho cílem je umožnit klientům, mezi které patří nejen zájemci o práci, ale i zaměstnavatelé, aktivní vyhledávání volných pracovních míst či vhodného zaměstnance, a to co nejjednodušším způsobem. 

Měl by být ulehčením situace například pro obyvatele odlehlejších míst v naší republice, pro které je cesta na pracovní úřad celodenní záležitostí. Díky portálu http://portal.mpsv.cz budou mít všechny informace pohromadě a dostupné z domova, uvedl Petr Hortlík, IT expert MPSV.

Přes milión volných míst po celé EU

O užitečnosti portálu svědčí fakt, že jej denně navštíví v průměru 17 000 návštěvníků. Mají možnost vybírat z volných pracovních míst, kterých je nyní aktuálně kolem 1,2 miliónu v celé EU a v rámci ČR se jedná o téměř 100 000 volných pracovních pozic. "O aktivním využívání našeho portálu veřejností svědčí i stále se měnící počet vložených životopisů aktivních uchazečů o práci. Minulý měsíc portál MPSV zaznamenal 14 000 životopisů, v tomto měsíci se jejich počet, díky poklesu nezaměstnanosti, snížil na 7 500," doplňuje Hortlík.

Integrovaný portál trhu práce MPSV je propojen s celoevropskou databázi pracovních nabídek www.eures.europa.eu. "Naši klienti tak mají možnost informovat se zároveň o volných aktuálních pozicích v celé Evropě," uvádí Věra Kolmerová, manažerka EURES ČR a pokračuje: "O tom, že to je informace velmi zajímavá, svědčí i fakt, že v tuto chvíli je v databázích systému evidováno přes 1 000 000 pracovních nabídek a registrováno více než 11 000 zaměstnavatelů hledajících nové pracovníky."

"Dle našich informací však odchod našich pracovníků do zahraničí neznamená jejich ztrátu pro český pracovní trh. Spíše naopak. Většina Čechů odchází pouze na období maximálně jednoho až dvou let a poté se vrací nejen na vysoké jazykové úrovni, ale i s dalšími zkušenostmi a schopnostmi, které v maximální míře využívají ve své další profesní dráze v ČR," uzavírá Kolmerová.

Reklama

Související témata:

Související články

MPSV nabízí tipy na sezónní práce v cizině

Přes tři desítky odkazů na internetové vyhledávače s nabídkou sezonních prací v zemích EU či ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku a Norsku zveřejnilo na svém portálu...

Výběr článků

Načítám