Hlavní obsah

Pro některé obory postačí místo výučního listu odborná zkouška

ČTK, Kariéra
PRAHA

Nevyučení lidé s dlouholetou praxí v gastronomii, hotelnictví nebo potravinářství budou moci zřejmě už na podzim získat doklad o svých dovednostech. Tento týden byly pro tyto obory schváleny takzvané dílčí kvalifikace, které určují, co mají zájemci o osvědčení umět. V nejbližších měsících by tak měla vzniknout pracoviště, která podle nich budou adepty zkoušet.

Článek

Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, který umožňuje získat doklad o vzdělání nabytém mimo školu, je účinný od 1. srpna. Nyní je schváleno 37 z asi tří stovek dílčích kvalifikací, které umožní lidem s částečnou odborností získat osvědčení, aniž by museli absolvovat celý učební obor. Stačí jim složit zkoušky u autorizované osoby.

Schváleny jsou už například požadavky pro barmany, sommeliéry, výrobce perníků nebo zmrzlin. V nejbližší době by měly přibýt kvalifikace ze stavebnictví a zemědělství. Zájemci o zkoušení lidí ze schválených odborností už mohou o oprávnění udělovat osvědčení zažádat.

Nová činnost pro učiliště

Podle Jiřího Strádala z Národního ústavu odborného vzdělávání, jenž má tvorbu kvalifikací na starosti, budou mít zřejmě o tuto činnost zájem učiliště, kterým ubývají žáci, a tak se přeorientovávají na vzdělávání dospělých, nebo třeba velké podniky. "Autorizovanou osobou se ale může stát i malý živnostník, třeba pekař," uvedl Strádal. Důležité je, aby splnil požadavky na odbornou způsobilost a materiální zázemí.

Strádal počítá s tím, že lidé, kteří si nejsou jisti, zda zvládnou přezkoušení rovnou, budou mít možnost přihlásit se ve školách do kurzů, kde se některým znalostem a dovednostem doučí. Samotná zkouška bude trvat několik hodin. Podle Strádala je totiž velký rozdíl mezi závěrečnou zkouškou na učilišti, kde žáka dobře znají, a touto zkouškou, kdy komise uvidí adepta poprvé a bude muset prověřit všechny jeho znalosti.

Zájemce zaplatí za jeden certifikát v průměru asi dva až tři tisíce korun, v ceně zkoušky jsou pomůcky i suroviny. Lidé, kteří budou chtít dostat výuční list, budou muset získat certifikáty všech dílčích kvalifikací, které tvoří kvalifikaci úplnou. Potom se budou moci na některém učilišti přihlásit k závěrečným zkouškám.

Reklama

Související témata:

Související články

Vzdělání, které příjmy přihání

Jak je v titulku článku s nadsázkou naznačeno, vzdělání je z hlediska kariéry zlatý důl. V dnešní době se každou chvíli vynoří nějaká technická inovace,...

Výběr článků

Načítám